Harta site-ului
Ajutor
Elevii din L.T. “Mihai Eminescu” Dubăsari au adus un omagiu poetului Mihai Eminescu
Elevii din L.T. “Mihai Eminescu” Dubăsari au adus un omagiu poetului Mihai Eminescu

La 15 ianuarie întregul popor sărbătoreşte Ziua Culturii Naţionale. La miez de gherar e ziua de naştere a marelui poet Mihai Eminescu. Cu prilejul acestui eveniment toate instituţiile de învăţământ din raion organizează activităţi extracurriculare (cultural – literare) consacrate marelui poet naţional şi universal, Mihai Eminescu. 
În acest context, elevii din L.T. “Mihai Eminescu” Dubăsari, au participat la diverse activităţi literar - artistice. Profesoarele de limba şi literatura română din cadrul catedrei LIMBĂ ŞI COMUNICARE din liceu au organizat un program divers şi elevii au demonstrat interes şi atitudine faţă de valorile literare. La activităţi s-au încadrat toţi elevi din clasele a I-a – a XII-a.
Toate profesoarele de limba şi literatura română, dar şi învăţătoarele de la treapta primară au planificat lecţii - omagiu: MIHAI EMINESCU – LUCEFĂRUL LITERATURII UNIVERSALE. Elevii au avut posibilitatea de a participa în activităţi la care au demonstrat diverse competenţe de scriere şi lectură, abilităţi practice de a desena, modela chiar de a crea mici filmuleţe. Activităţile la care elevii au demonstrat competenţe de lectură, analiză au fost diverse: victorina literară, duelul intelectual etc.
Elevii claselor a VII- a au participat în cadrul unui MONTAJ LITERAR - ARTISTIC de omagiere a LUCEAFARULUI poeziei românești, iar clasele a VI-a au participat în cadrul unui concurs literar: În lumea basmelor româneşti. Tot cu acest prilej în cadrul liceului s-a desfăşurat Săptămâna ușilor deschise la MUZEUL de ETNOGRAFIE al liceului cu genericul „VEŞNICIA S-A NĂSCUT LA SAT”. Elevii claselor a XII-a au participat la un concurs – victorină „CITINDU-L PE EMINESCU”. Clasele a IX-a - a XII-a au surprins prin rezultatele fanteziei creatoare în cadrul unui concurs O NOUĂ COPERTĂ DE CARTE (ilustrarea unei opere din creația lui Ioan Slavici). Caracterizarea personajelor de factură romantică din proza eminesciană a fost prezentată în jocul de rol pornind de la aserţiunea lui Claudiu Ovidiu Tofeni “LECTURA ESTE MUZICA GÂNDURILOR SCRISE”.
De la textele citite elevii au creat texte proprii în proză (de tip eseu) şi în versuri de la simplul catren până la poezia cu formă fixă (acrostih). Un adevărat spectacol cu declamare şi interpretare muzicală de poezie şi proză eminesciană au prezentat elevii claselor a VI-a – a XII-a. 
În această perioadă, elevii din L.T. „Mihai Eminescu”, Dubăsari au deschis o lume nouă – lumea interesului de carte prin lectură.


Violeta TOLSTENCO,
şef Secţie politici 
educaţionale
şi management economic

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Elevii din L.T. “Mihai Eminescu” Dubăsari au adus un omagiu poetului Mihai Eminescu - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta