Harta site-ului
Ajutor
,,E timpul să fim lideri”
,,E timpul să fim lideri”

Începând cu data de 20 ianuarie curent, în incinta Centrului de Odihnă pentru Copii şi Tineret ,,Prietenia” din c. Coşniţa, s-a desfăşurat cea de-a XVI-a ediţie a  Şcolii Tânărului Conducător (ŞTC), cu genericul ,,E timpul să fim lideri”, întrunire a tinerilor din raionul Dubăsari, unde aceștea au avut ocazia de a fi antrenați în viața publică și de a-și forma și promova abilitățile de leadership.
În cadrul sesiunilor şi anume tematica acestora, au urmărit ca scop, dezvoltarea unei comunicări eficiente între tineri, promovarea şi susţinerea acestora prin şcolarizare în procesul decizional, stabilirea unui parteneriat eficient cu administraţiile publice locale şi organizaţiile de tineret şi nu în ultimul rând dezvoltarea unor bune relaţii de prietenie.
Ziua de 20 ianuarie, a fost marcată prin deschiderea oficială a Şcolii Tânărului Conducător (sesiunea I), unde cuvânt de salut a avut dl Grigore POLICINSCHI, preşedintele raionului Dubăsari, dl Davîdov  Mihail, conducătorul Centrului rus de ştiinţă şi cultură, consilieri raionali şi alţi oficiali invitaţi. De asemenea, pentru o desfăşurare mai eficientă a activităţilor, tinerii s-au divizat în 5 echipe, unde au ales denumirea şi devizul echipei şi a liderului de echipă. Pentru ca prezentarea membrilor fiecărui grup să fie deosebită,  a fost expusă în forma unui program artistic. Tot tinerii au fost cei care au elaborat lista normelor de conduită, necesare de respectat pe parcursul celor 3 zile.
Prima zi a ŞTC s-a încheiat cu  Serata culturală (sesiunea a II-a), unde tinerii  s-au familiarizat cu tradiţiile şi obiceiurile de iarnă, prin pregătirea şi prezentarea numerelor artistice specifice tematicii date. Tot în cadrul sesiunii date, dna Maria Perciuleac, şef Direcţie cultură şi turism le-a vorbit tinerilor despre valorificarea şi specificul tradiţiilor şi obiceiurilor de iarnă.
Prima jumătate a zilei de 21 ianuarie, a fost dedicată celor de la Rossotrudnicestvo (Centrul rus de Știință și Cultură în Republica Moldova). Sesiunea dată (III) a avut un caracter istoric, deoarece aici, dl Sergiu Nazaria, profesor la Catedra de Relaţii Internaţionale, doctor în ştiinţe istorice şi doctor habilitat în ştiinţe politice, le-a vorbit tinerilor despre relaţiile internaţionale dintre Moldova şi Rusia. O altă tematică discutată în cadrul mesei rotunde a fost despre educaţia de azi în Federaţia Rusă, posibilităţile de continuare a studiilor în statul dat.
Una din cele mai interesante tematici a fost filmul dedicat Marelui Război Mondial pentru Apărarea Patriei din anii 1941-1945 prezentat de către Alexei Petrovici. În filmuleţul dat au fost vizate locurile-unde erau executaţi oamenii şi punctele de foc din teritoriul raionului Dubăsari, pe pereţii cărora şi azi întâlnim urmele gloanţelor. Cei de la Rossotrudnicestvo au încheiat sesiunea cu jocuri intelectuale dedicate dialogului intercultural, educaţional, cultural şi general rus-moldovenesc.
În cadrul celei de-a IV sesiuni, consacrată rolului Consiliilor Tinerilor, au fost stabilite funcţiile şi responsabilităţile CLT, planul de activitate al acestora, importanţa consiliilor şi a tinerilor în societate şi identificarea problemelor întâlnite în comunităţile rurale. Partea a II-a a sesiunii s-a axat pe promovarea valorilor general-umane Voluntariatul. Aici tinerii au făcut cunoştinţă cu legislaţia în domeniul voluntariat şi metoda de aplicare a acesteia, drepturile şi beneficiile voluntarilor şi rolul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului.
Ziua a continuat la Şcoala raională sportivă din s. Pîrîta (director V. Nagalisov), unde tinerii prin intemediul starturilor vesele  au avut ocazia de a-şi etala calităţile sportive.
Ziua de 23 ianuarie a început cu cea de-a V-a sesiune, unde tinerii au fost informaţi despre Combaterea criminalităţii juvenile şi nonviolenţa. Despre tematica dată le-au vorbit Vitalie Gherb-procuror, Procuratura r-lui Dubăsari şi Ruslan Rotaru-şef de sector c. Coşniţa, Inspectoratul de poliţie Dubăsari. Tot în această zi au fost făcute totalurile ŞTC, au fost prezentate punctele tari şi slabe. De asemenea, tinerii au constituit Consiliul raional al tinerilor, numeric în 27 de consilieri, iar nominal va fi constituit la următoarea Edîţîe a Şcolii Tânărului Conducător. De menţionat este faptul că, a fost întocmit grupul de lucru-17 tineri, care se vor ocupa de elaborarea Regulamentului de activitate al Consiliului raional al tinerilor.
Forumul a finisat cu înmânarea certificatelor de participare, de către preşedintele raionului Dubăsari.
Pe parcursul acestor 3 zile, tinerii au avut parte şi de momente distractive precum discoteca, jocurile de masă şi karaoke.
Participanţii ŞTC au fost tinerii cu vârsta cuprinsă între 14-30 ani din localităţile raionului.
Marina LUPAŞCO,
Şef Serviciu informare şi transparenţă

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

,,E timpul să fim lideri” - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta