Harta site-ului
Ajutor
Datoria oricărui stat este de a monitoriza şi gestiona cât mai eficient fluxurile migratorii
Datoria oricărui stat este de a monitoriza şi gestiona cât mai eficient fluxurile migratorii

În perioada anilor 2012-2013, monitorizarea şi gestionarea cât mai eficientă a fluxurilor migratorii, acest lucru a fost una din cerințele faţă de Republica Moldova în cadrul Planului de măsuri în contextul liberalizării regimului de vize cu UE. În acest sens în cadrul Biroului migrație și azil - a fost instituită o subdiviziune specializată în monitorizarea fluxurilor migratorii - Direcția evidenţă străini, care include 6 oficii teritoriale amplasate în perimetrul punctelor interne control vamal din localitățile: Hagimus, Hîrbovăţ, Pîrîta, Criuleni, Rezina şi Sănătăuca.
La 16 august curent, subdiviziunea și-a extins activitatea inaugurând Oficiul evidență străini pe peronul Gării feroviare Chișinău. Structura în cauză are menirea să asigure evidența străinilor sosiți cu transportul feroviar (nr.642 Chișinău – Odesa-Chișinău și nr.65 Chișinău – Moscova).
Având la baza activităţii Hotărârea Guvernului nr. 125 din 18 februarie 2013, angajații oficiilor asigură înregistrarea străinilor intraţi din/prin Ucraina în Republica Moldova prin regiunea transnistreană. (nu se referă la populaţia din regiunea transnistreană).
Una din sarcinile de bază ale subdiviziunii este – de a nu împiedica trecerea cetățenilor din regiunea transnistreană.
La rândul său, Oficiul de evidență a străinilor nr.4 ,,Pîrîta” amplasat în adiacentul traseului Chișinău-Dubăsari şi-a început activitatea în noiembrie 2013.
De atunci, numărul de cetăţeni străini care-l traversează şi care se folosesc de serviciile acestuia (tranzitarea, luarea în evidență şi scoaterea de la evidenţă) a crescut constant. Dacă în 2014 (primul an întreg de activitate) pe la Oficiul SES nr 4 Pîrîta al BMA şi-au legalizat aflarea și tranzitarea ţării 2205 străini, atunci în 10 luni ale anului curent, 2019, numărul lor e de circa trei ori mai mare: 6096 de străini.
Străinii care intră În Republica Moldova prin segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, necontrolat de autoritățile moldovenești, sunt obligați, în termen de 72 ore să declare acest fapt opțional: la subdiviziunile Agenției Servicii Publice ori ale Biroului Migrație și Azil.
Totodată, prin lansarea activității oficiilor s-a dorit reducerea impedimentelor la libera circulație a persoanelor și vine să faciliteze așteptările cetățenilor străini.
Ce beneficii oferă pentru străini activitatea Serviciului Evidență străini a BMA şi ce consecinţe poate avea;
Străinii, onorându-și obligativitatea de a se înregistra în cadrul oficiilor deja nu au impedimente la traversarea frontierelor, le este posibil de calculat termenul de aflare în țară, adică într-un fel își înregistrează prezența pe teritoriul statului...
Serviciile acordate străinilor sunt destul de atractive: oficiile sunt amplasate pe traseu, iar procedura de înregistrare a străinilor este rapidă şi gratis. La traversarea din ambele direcții a perimetrelor oficiilor sunt instalate panouri informaționale despre activitatea oficiilor.
Cei care nu au respectat această prevedere riscă amenzi conform Codului Contravenţional, art. 333, stabileşte amenzi atât cetăţenilor străini, care ignoră legea, cât şi cetăţenilor RM, care facilitează şederea ilegală pe teritoriul ţării noastre a cetăţenilor străini. Amenzile variază de la 12 la 60 de unităţi convenţionale, în cazul cetățenilor străini, şi de la 100 la 250 de unităţi convenţionale, aplicate persoanelor fizice sau juridice rezidente ale Republicii Moldova (o unitate convenţională este egală cu 50 de lei).
- Care este perioada anului, care aduce cei mai mulţi străini în Republica Moldova şi din ce ţări, de regulă, sunt ei?
- Cea mai aglomerată perioadă a anului se observă începând cu luna iunie până în septembrie. Avem flux mai mare de străini când în ţara noastră au loc diferite evenimente culturale, sportive, cum ar fi festivalurile, competiţii sportive, concerte, expoziții. Mulţi străini vin cu treburi de familie, cum ar fi reîntregirea, aduc pe vară copiii şi alte relaţii sau situaţii. Mulţi au invitaţii din partea autorităţilor sau organizatorilor de evenimente. Preferă să treacă prin segmentul transnistrean al RM străini din Ţările Baltice, Belarus, alte foste ţări CSI, întrucât dinspre or. Kiev cel mai aproape e să ajungi la Chişinău anume pe aici. Întrucât amplasarea Oficiului se află în incinta postului intern vamal, noi nu obligăm pe nimeni să se înregistreze, noi doar informăm, dar cel mai des, şoferii care poartă răspundere de transportarea pasagerilor, îşi informează călătorii despre aspectele legislației ce-i vizează şi îi îndeamnă pe străini să respecte legislaţia ţării noastre. Noi doar le asigurăm evidenţa legală, pentru ca să nu fie pasibili de amenzi sau alte consecinţe. Cât priveşte fluxul străinilor pe care-i înregistrăm, cei mai mulţi, în anii 2018-2019, au fost cetățeni ai Ucrainei, Federaţiei Ruse, Belarus, Turcia, România.
În anii 2016-2017 în top cinci țări mai intrau Bulgaria şi Israel. În general, timp de şase ani, prin Oficiul SES nr.4 al BMA au trecut străini din 60 de ţări ale lumii.
- Din ce cauză străinii aleg să tranziteze RM prin această parte a zonei?
- Scopul tranzitării teritoriului R. Moldova de către străini este, în cele mai multe cazuri, deplasarea la odihnă în Bulgaria, Turcia, România, Grecia, Albania, Muntenegrul etc. Ucrainenii, în cele mai multe cazuri, tranzitează R. Moldova din motiv că drumurile sunt mai bune decât cele din ţara lor R. Ucraina, pentru a ajunge în Uniunea Europeană sau în Ucraina.
Pe parcursul anilor traversarea teritoriului necontrolat de autoritățile moldovenești ( așa numita republică nistreană) de către străini a devenit mai sigură, ceea ce a stat la baza majorării fluxului migrator prin segmentul dat. Tot pe aici preferă să treacă şi turiştii, care intenţionează să ajungă la Orheiul Vechi, beciurile din Cricova, or. Chișinău sau cetatea Sorocii, mănăstirile Curchi, Căpriana.
Ion CAPAȚÎNA, şeful Oficiului SES nr.4 Pîrîta
 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Datoria oricărui stat este de a monitoriza şi gestiona cât mai eficient fluxurile migratorii - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta