Harta site-ului
Ajutor
Corpul Păcii - partener de succes al bibliotecii
Corpul Păcii - partener de succes al bibliotecii

Vizitînd bibliotecile  publice din satul Molovata, mulți utilizatori sunt surprinși  să audă vorbă în engleză sau  în română cu accent american, dar mai plăcut surprinși să o întîlnească aici pe Katie Bennett, voluntar de la Corpul Păcii. În anul 2014 Biblioteca publică și Biblioteca publică pentru copii în colaborare cu APL am aplicat un formular de solicitare a unui voluntar  american. În urma unui concurs, în localitatea noastră activează voluntara Katie Bennett.
Colaborarea  bibliotecii cu voluntarul a început chiar din primele zile, deoarece  biblioteca este și biroul de lucru al voluntarei, iar copiii au fost primii care s-au împrietenit cu Katie și se interesează mereu despre activitățile organizate pentru toți membrii comunității. În urma colaborării cu voluntarul Biblioteca publică și Biblioteca publică pentru copii au dezvoltat și  oferit servicii noi utilizatorilor, aducînd un suflu internațional în localitate.  Această colaboare a creat noi perspective și posibilități. În primul an de activitate împreună cu Katie am organizat „Clubul temei pentru acasă la engleză”. Acest club era frecventat de un grup de elevi din clasa a III-a de la Liceul Teoretic „Ştefan cel Mare”. Voluntara avea grijă să-i ajute a să scrie şi să citească corect tema pentru acasă , uneori utilizînd  şi jocuri de recreere pentru a însuşi temele mai uşor.
Mai apoi în colaborare  cu Katie am scris proiectul „O bibliotecă modernă pentru o Molovată  modernă” pe  care l-am aplicat la Corpul Păcii , suma proiectului fiind de 67000 lei. În urma cîştigării proiectului  bibliotecile au fost dotate cu 2 laptop-uri, proiector şi ecran de proiecţie, aparat fotografic şi un stoc de carte în sumă de 27000 lei.  Împreună cu Katie am fost invitate la Conferinţa voluntarilor şi a partenerilor pentru a prezenta şi altor voluntari acţiunile de implementare a  proiectului. Unii voluntari cît şi partenerii lor s-au oferit să vină în localitatea noastră pentru a vedea cu ochii lor aceste realizări.
În anul 2015 biblioteca a aderat la reţeaua Novateca. Acest fapt ne-a oferit posibilitatea de a organiza un şir de activităţi mai ample pentru întreaga comunitate. În fiecare lună  întocmim un calendar de evenimente, care prevăd mai multe activităţi, cum sunt: luni - ora de film; miercuri - ora de creativitate; joi - cursuri în domeniul IT. Toate acţiunile încep la ora 15:00. Orele de film includ filme artistice, documentare şi cu desene animate. La orele de creativitate  participanţi creează diverse decoraţii de Crăciun, ziua îndrăgostiţilor, etc. Una dintre cele mai atractive  ore de creativitate  a fost cea de confecţionare a avioanelor, ca mai apoi Katie să propună o competiţie a avioanelor realizate. Astfel, avioane vopsite  în culorile tricolorului   moldovenesc şi a drapelului american cu diverse mesaje scrise pe ele zburau dintr-un capăt în altul al coridorului. Cursurile în domeniul IT oferă posibilitate  ca utilizatorii bibliotecii, atît maturi cît şi copii  să înveţe să comunice cu membrii familiilor plecaţi peste hotare  prin intermediul skype, facebook şi e-mail. Interesant a decurs „Ora de cod”, care dezvoltă utilizatorilor  abilităţi de gîndire. Nu au lipsit din program nici prezentările în PowerPoint, ca  „Traficanţii de fiinţe umane” prezentată de eleva liceului din localitate  Tatiana Vidru , „Să fii un prieten bun” , etc.
Colaborarea dintre voluntara Katie Bennett şi bibliotecă a inspirat creativitate şi a atras noi utilizatori. Mai mult decît atît, în timpul activităţilor Katie îşi îmbogăţeşte cunoştinţele de limbă română, face cunoştinţă cu obiceiurile şi cultura localităţii. Astfel, parteneriatul între bibliotecă aduce beneficii ambelor părţi implicate, avînd un rezultat pozitiv asupra comunităţii, o şansă de a învăţa ceva nou şi util, de a participa la noi servicii de bibliotecă.
La sfîrşitul lunii martie, împreună Katie am participat  la Schimbul de Experienţă Regional la Biblioteca Raională Anenii –Noi, la care au mai participat şi alţi colegi bibliotecari din republică  împreună cu volutarii de la Corpul Păcii cu care colaborează. Prin intermediul acestui eveniment  s-a determinat importanţa bibliotecii, s-a valorificat existent acesteia şi s-a prezentat biblioteca modernă, biblioteca fără graniţe şi cu cele mai inovatoare servicii. Datorită Programului Novateca şi la iniţiativa acestuia, a voluntarilor de la Corpul Păcii, bibliotecile publice  la eveniment s-au  manifestat demn, s-au prezentat cu cele mai frumoase produse, cu cele mai inovatoare servicii în domeniu, utilizînd cele mai modern tehnologii, demonstrînd cele mai interesante activităţi  cu cele mai calde gînduri. Acest eveniment ne-a unit, ne-a apropiat şi a demonstrate încă o dată importanţa şi necesitatea serviciilor oferite de bibliotecă şi de voluntarii de la Corpul Păcii.
Am aflat idei frumoase despre bibliotecile din regiune, am cunoscut oameni noi şi am împărtăşit din experienţa noastră. Voi dezvolta în biblioteca mea şi alte activităţi, inspirate din experienţa văzută, pe viu, pentru activităţile viitoare. Pe viitor mă voi baza pe informaţiile obţinute în cadrul schimbului de experienţă pentru a informa şi alţi colegi bibliotecari. Mă bucur că  IREX Novateca a avut o asemenea iniţiativă, şi mai mult, fiecare bibliotecă participant  la acest eveniment a primit cîte un premiu: tablă magnetică, tablă din plută, seturi marchere pentru tablă, ace colorate, hîrtie A4.
Parteneriatul dintre bibliotecă şi CorpulPăcii în persoana voluntarei Katie Bennett ne-a adus un suflu nou , învăţîndu-ne să ne valorificăm experienţa acumulată, abilităţile şi ideile,  să aducem o contribuţie cît de mică pentru lumea  care ne înconjoară, pentru a ne simţi utili în comunitatea în care trăim.
Vera  OXENTE,
Şef Biblioteca publică pentru copii Molovata

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Corpul Păcii - partener de succes al bibliotecii - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta