Harta site-ului
Ajutor
Continuăm să descoperim tinerele talente din raionul Dubăsari
Continuăm să descoperim tinerele talente din raionul Dubăsari

Corina Lupașco, s-a născut la 17 octombrie 2001, în s. Doroțcaia, tânără originară din raionul Dubăsari, este pasionată de muzică, în special de pian. La moment frecventează Liceul Internațional Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” din or. Chișinău. Este pasionată de Muzică, lectură, dans și cinematografie.
,,Am început să cânt la pian de la 5 ani, și prima mea piesă m-a învățat tata, un cântec pentru copii pe care tata îl ținea minte din tinerețea sa. Tata a cântat când era tânăr împreună cu prietenii lui, dar nu profesional, pur și simplu le plăcea. Și mamei îi place foarte mult muzica, ea mereu mă susține și mă ajută. Chiar dacă mama nu are studii muzicale, uneori ea era a doua profesoară pentru mine. Familia mea mă susține în tot ce fac. Deși la început nu au crezut că anume muzica îmi va fi viitorul, dar acum înțeleg și îmi oferă totul pentru ca să-mi realizez scopurile” ne-a relatat domnișoara Corina.
Pe parcursul a 14 ani de zile de când muzica a pus stăpânire pe sufletul ei a devenit laureată a mai multor concursuri naționale și internaționale: Locul II la Concursul Național al Tinerilor Interpreți “ Zlata Tkaci “ ediția 2010; Medalia de Aur la Concursul Republican “ Delfiada 2012”; Premiul I la Concursul Național al Tinerilor Instrumentiști „Antonia Lucinschi, ediția VII, anul 2013”; Laureat al Premiului I la Concursul Internațional Al Tinerilor Pianiști  „Moldova-Italia” , ediția I, anul 2014; Premiul II la Concursul Republican al Tinerilor Interpreți „Виртуозы Русской Музыки “, ediția IV; Premiul III la Concursul Pianiștilor „Ignacy Jan Paderewski”, ediția II, 2014; Premiul I la Concursul Republican al Tinerilor Interpreți „Виртуозы Русской Музыки “ ediția VI; Premiul III la Concursul Internațional al Tinerilor Interpreți “ G.V.Sviridov”, Sankt-Peterburg, catedra ansamblu cameral, anul 2017; Premiul I la International Piano Competition „Frederic Chopin”, Bacău, România; Premiul II la Festivalul-Concurs Internațional De Interpretare Pianistică și Compoziție „Carl Filtsch”, Sibiu, România, anul 2018; Diplomant la Concursul Internațional al Tinerilor Pianiști “E.Timakin”, Moskova, Rusia, anul 2019; Premiul I la Concursul Internațional al Tinerilor Interpreți “Eugen Coca”, aunul 2019.
Corina, pe lângă muzică se implică foarte activ și în diferite acte de voluntariat fiind parte a Fundației de Caritate „Arta Vie", fondator Alexandra Conunova, violonistă renumită. ,,Suntem trei fete, eu, Olivia Croitoru la vioară și Adriana Babin la nai și mergem la spitale, hospice-uri, azile și cântăm muzică clasică pentru cei ce nu au posibilitatea sa meargă la concerte”, a subliniat tânăra.
Totodată, Corina a evoluat la diferite concerte  ca“ Concert Simfonic “ alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” sub conducerea dirijorului Mihail Agafița, cât și a participat, împreună cu profesoara sa, Inna Hatipova, la diferite recitaluri de pian și festivaluri  de muzică.
,,O mică istorioară din viața mea. A fost odată că eram la un concert de caritate la Filarmonică. Cântam în componența orchestrei Moldovan National Youth Orchestra, de undeva doi ani sunt pianista acolo. Acesta era printre primele concerte împreună cu dânșii. Și la finalul concertului trebuia să cânte cu noi Paula Seling câteva cântece. Și în timpul concertului, când a ieșit ea pe scenă eu am observat că îmi lipsesc notele la cântecele ei. Eu m-am speriat, că nu știam de unde sa iau notele, pe de rost nu le știam pentru că mi le-au dat doar cu 4 zile înainte de concert. Trebuia sa fac ceva, timp nu aveam să mă duc să le caut în culise pentru că Paula era deja pe scenă, așa că m-am așezat și am început să cânt pe de rost, am încercat sa mă concentrez cât de tare e posibil, ceva cântam la memorie, ce îmi aminteam atunci, ceva la auz. La următoarea piesă a aflat și dirijorul, Andriano Marian, și o parte din orchestră că eu nu am note. La următoarea piesă tot aveam solouri și am cântat pe de rost și acum îmi amintesc fața îngrijorată a lui Andriano când a aflat că nu am note, iar când am început a cânta s-a calmat foarte repede. La a treia piesă dirijorul mi-a transmis partiturile sale și eu atunci prima dată am citit partituri ale unui dirijor, a fost ceva neobișnuit. Și la ultima piesă, chitaristul mi-a propus să-mi de-a notele lui, pentru că el avea acolo armonii, și am cântat împreună de pe note, iar melodia o luam la auz după solistă. După concert eu credeam că dirijorul va fi foarte supărat, credeam că o să mă alunge din orchestră dar el m-a îmbrățișat și a spus că e mândru de mine. Asta a fost un mic șoc pentru mine. Sincere Mulțumiri  Profesoarei mele de pian doamnei Inna Hatipova, o profesoară extraordinară, datorită căreia eu și iubesc atât de mult muzica”, a conchis domnișoara Lupașco.
Chiar dacă, o mare parte din timp îl petrece la Chișinău, totuși Corina nu uită de satul natal. Ea face parte din formația „Angels Star” conducător dl Ion Nicolaev, Casa de cultură Doroțcaia, care se implică activ și susține orice activitate organizată atât în satul Doroțcaia cât și în raionul Dubăsari.
Valeriu JOSAN,
Centrul raional de tineret

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Continuăm să descoperim tinerele talente din raionul Dubăsari - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta