Harta site-ului
Ajutor
Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova s-a întrunit în ședință aprobând ajustări la Regulamentul de atribuire a categoriilor de vulnerabilitate energetică
Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova s-a întrunit în ședință aprobând ajustări la Regulamentul de atribuire a categoriilor de vulnerabilitate energetică

Pe parcursul zilei de azi, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova (CSE) s-a întrunit în ședință de lucru, în cadrul căreia au emis o nouă Dispoziției cu Nrul 50 din 30 noiembrie 2022. Conform documentului aprobat, unele prevederi ale Regulamentului de atribuire a categoriilor de vulnerabilitate energetică urmează a fi completate.
Potrivit Dispoziției CSE, regulile actualizate prevăd ca în cazul în care unii consumatori au declarat venituri de cel puțin trei ori mai mari decât veniturile cunoscute în sistemele și resursele informaționale de stat, pentru calculul vulnerabilității energetice va fi utilizat venitul cunoscut în resursele de stat. 
În cazul gospodăriilor casnice, pentru care consumul de gaze dintr-o anumită lună este mai mic sau egal cu 2 m3, pentru calculul vulnerabilității energetice se va utiliza valoarea echivalentă cu jumătate din plafonul eligibil pentru calculul cheltuielilor gospodăriei casnice în luna respectivă.
Totodată, pentru consumatorii care au indicat drept sursă principală de încălzire energia electrică, dar care nu au indicat utilizarea gazelor naturale și a energiei termice, în calculul costului energiei în perioada rece a anului va fi inclus și costul estimat al combustibililor solizi, conform prevederilor punctului 29 din Regulament.
De asemenea, conform actului aprobat de CSE, familiilor pentru care costul energiei în perioada rece a anului se estimează la peste 10 mii lei pe lună, li se va atribui cel mult categoria de vulnerabilitate energetică medie. 
Pentru consumul de energie electrică al întovărășirilor pomicole, furnizorii de energie vor aplica prețul stabilit pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată, în limita unui volum total lunar per întovărășire pomicolă echivalent cu 75 kWh.
Pe lângă deciziile aprobate cu referire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate, membrii CSE au votat și ajustarea orarului de deconectări a iluminatului stradal pe timp de zi. Astfel, felinarele vor fi oprite între orele 08.00 - 16.00.
Dispoziția integral poate fi vizualizată: https://gov.md/sites/default/files/document/attachments/dispozitia_cse_nr._50_semnata.pdf
Marina LUPAȘCO, specialist superior

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova s-a întrunit în ședință aprobând ajustări la Regulamentul de atribuire a categoriilor de vulnerabilitate energetică - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta