Harta site-ului
Ajutor
Comisia pentru Situații Excepționale a ajustat criteriile de atribuire a gradului de vulnerabilitate
Comisia pentru Situații Excepționale a ajustat criteriile de atribuire a gradului de vulnerabilitate

Sâmbătă, 3 decembrie, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova s-a întrunit într-o nouă ședință de lucru, în cadrul căreia a aprobat mai multe decizii.
Conform Dispoziției nr. 52, peste 40 de mii de gospodării din cele 695 de mii înregistrate pe portalul compensatii.gov.md vor primi compensații mai mari la plata facturilor, urmând să le fie recalculat gradul de vulnerabilitate care le-a fost atribuit inițial.
În urma analizei datelor prelucrate, s-a stabilit că o anumită categorie de consumatori au un istoric de consum de energie care nu permite estimarea corectă a vulnerabilității energetice a acestora. Pentru a corecta  aceste situații, s-a stabilit un nivel minim de cost al energiei utilizat în calculul gradului de vulnerabilitate pentru toți consumatorii.
Din cele 695 mii de cereri depuse pe platforma compensatii.gov.md în luna noiembrie, 80% din gospodării au primit gradul de vulnerabilitate foarte ridicată, urmând să le fie compensate până la 59% din suma facturii la gazele naturale și în jur de 50% din suma facturii la încălzire centralizată. 
Altor 11% dintre solicitanți li s-a atribuit gradul de vulnerabilitate ridicată, 5% dintre cei care au depus cereri au obținut gradul de vulnerabilitate medie, iar 3% - gradul de vulnerabilitate scăzută. Doar 1% din numărul de consumatori înregistrați pe portalul compensatii.gov.md au fost clasificați ca fiind non vulnerabili și nu vor beneficia de compensații.
Amintim că cetățenii se pot înregistra și în continuare pe platforma compensatii.gov.md până în luna martie inclusiv. Compensațiile pentru acești consumatori urmând să fie acordate începând cu următoarea lună după cea în care s-au înregistrat. Pentru luna noiembrie consumatorii neînregistrați vor beneficia de compensații medii, iar începând cu luna ianuarie, de compensații scăzute.
Textul Dispoziției nr.52 a CSE poat fi consultat la următorul link: https://gov.md/sites/default/files/document/attachments/dispozitia_cse_a_rm_nr._52_din_03.12.2022.pdf
Marina LUPAȘCO, specialist superior

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Comisia pentru Situații Excepționale a ajustat criteriile de atribuire a gradului de vulnerabilitate - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta