Harta site-ului
Ajutor
Cetățenii raionului Dubăsari îndemnați să se imunizeze împotriva gripei sezoniere
Cetățenii raionului Dubăsari îndemnați să se imunizeze împotriva gripei sezoniere

Vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă.
În Republica Moldova au fost livrate 218 mii de doze de vaccin antigripal. Un lot de 188 de mii de doze a fost procurat din sursele fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Un alt lot, de 30 de mii de doze, a fost donat Republicii Moldova de The Task Force for Global Health, în baza unui acord semnat. Ulterior, dozele de vaccine au fost repartizate Centrelor de sănătate pentru imunizarea populației. Astfel, în conformitate cu Dispoziția Ministerului Sănătății nr. 753-d din 20 octombrie curent ”Privind vaccinarea contra gripei sezoniere către sezonul gripal 2022-2023”, în scopul asigurării profilaxiei specifice a gripei, contingentelor cu risc sporit de îmbolnăvire și dezvoltare a complicațiilor post-gripale, urmare a recepționării lotului de vaccin, IMSP CS Dubăsari a dat startul procesului de imunizare a persoanelor din grupa de risc. În acest sens, instituția recomandă cetățenilor, care doresc să se vaccineze, să se adreseze la oficiul medical din localitate.
La fel ca în sezonul gripal precedent este recomandată vaccinarea concomitentă împotriva gripei și a infecției COVID-19.
Totodată, epidemiologii susţin că vaccinul antigripal nu are reacţii adverse.
Potrivit ANSP, în Moldova, în sezonul trecut au fost înregistrate 421 de cazuri de gripă. 
În continuare vă prezentăm categoriile de persoane care fac parte din grupul de risc:
- Copii și adulții expuși unui risc înalt la complicații datorate gripei. Aici ne referim la copiii și adulții diagnosticați  cu maladii cornice, gravidele.
- Contingente cu risc sporit de îmbolnăvire și de importanță publică majoră pentru răspuns la epidemia de gripă.
Compoziția vaccinului corespunde recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății pentru emisfera de nord, sezonul 2022-2023.
Vaccinarea este principalul instrument de prevenire primară a bolilor. Imunizarea prin vaccinare este cea mai bună cale de apărare de care dispunem pentru a lupta împotriva bolilor grave, care pot fi prevenite și împotriva bolilor contagioase. Vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă.
Marina LUPAȘCO,
specialist superior

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Cetățenii raionului Dubăsari îndemnați să se imunizeze împotriva gripei sezoniere - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta