Harta site-ului
Ajutor
Boboteaza în raionul Dubăsari
Boboteaza în raionul Dubăsari

Data de 19 ianuarie, pentru creştinii ortodocşi este una semnificativă, este ziua când se sărbătoreşte Botezul Domnului sau Boboteaza cum i se mai spune în popor. Este ziua în care Mântuitorul nostru Iisus Hristos a fost botezat de Ioan în apele Iordanului la vârsta de 30 de ani.
Cu prilejul acestei sărbători, care mai semnifică şi încheierea ciclului sărbătorilor de iarnă, în toate bisericile din raion, au fost oficiate, timp de trei zile, începând cu 18 ianuarie, slujbe  de sfinţire a apei-agheasmei, care potrivit povestirilor  are puteri miraculoase.  Preoții recomandă credincioșilor să păstreze agheasma într-un loc ascuns și să guste din ea pe nemâncate, în zilele de post sau cu ocazia sărbătorilor mari.
Agheazma este împărţită tuturor celor prezenţi pentru a fi luată acasă de a sfinţi prin casă, întreaga gospodărie, câmpurile de pe lângă aceasta, păsări, animale.
Odată cu finisarea slujbei de sfinţire a apei, vânătorii, conform tradiţiei, împuşcă peste ape pentru a alunga duhurile necurate.
După sfinţirea apelor, preoţii merg pe la casele creştinilor, pentru adduce apa sfântă. Cu acest prilej, dl Veaceslav Ciorbă, preotul bisericii cu hramul ,,Sfîntul  Mare Mucenic Dimitrie” a vizitat, în data de 18 ianuarie curent, Consiliul raional Dubăsari pentru stropirea cu apă sfîntă a sediului acestuia, întru alungarea spiritelor rele.
La slujba oficiată de către preotul Andrei Iaţco, la Biserica cu hramul ,,Naşterea Maicii Domnului”  din s. Molovata, au participat atât locuitorii satului, cât şi preşedintele raionului însoţit de colaboratori din cadrul Consiliului raional Dubăsari.
Tradiţional în satul Molovata, după liturghia oficiată cu prilejul botezului Mântuitorului, enoriaşii împreună cu preotul au mers la Nistru pentru a se scufunda de trei ori în apa rece după cum susţine tradiţia. Alături de creştini, care au urmat întocmai acest ritual, a fost şi preşedintele raionului Dubăsari, dl Grigore Policinschi. Acest ritual, din spusele celor prezenţi, are puterea de a-i curăţa de păcate şi de a-i încărca cu sănătate. Curajoşii, după ,,baia rece”, s-au încălzit cu câte un păhar de vin fiert şi bucate fierbinţi pregătite de către gospodinele din s. Molovata.
                                    
Marina LUPAŞCO,
șef Serviciul informare și transparență

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Boboteaza în raionul Dubăsari - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta