Harta site-ului
Ajutor
Atenție! Opriți răspândirea infecțiilor respiratorii virale acute
Atenție! Opriți răspândirea infecțiilor respiratorii virale acute

Infecția Respiratorie Virală Acută (IRVA) este determinată de adenovirusuri și se manifestă prin febră, intoxicație, semne clinice respiratorii și extrarespiratorii variate (conjunctivită, adenopatie, diaree etc.)
La moment pe raionul Dubăsari s-au intensificat îmbolnăvirile și merg spre o creștere cu pași rapizi, mai accentuat, la copiii cu vârsta între 0 – 5 ani. Pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 104 cazuri, în creștere cu 34 de cazuri și care se soldează mai frecvent cu complicații de tip pneumonii virale, laringotraheită etc..
Ce trebuie să ştie o mămică pentru ca copilul ei să nu se îmbolnăvească cu IRVA?
Profilaxia în cazul bolilor virale acute ține de profilaxia specifică și nespecifică. Aș vrea să mă axez pe cea nespecifică, care constă într-un regim adecvat al zilei oricărui copilaș. Foarte mult contează alimentația echilibrată cu includerea multor legume și fructe și evitarea locurilor aglomerate pe măsura posibilităților, spălatul năsucului, igiena mânuțelor etc.
Cea specifică, constă în vaccinarea copilașului împotriva infecțiilor gripale și administrarea unor preparate imunale. Nu se recomandă să ne implicăm prea drastic cu preparate pentru imunitate, fiindcă ele au un ecou nu întotdeauna prevăzut. Se recomandă vaccinarea copiilor mici, fiindcă ei, în caz de boală, sunt supuși formelor celor mai grave, mai agresive. Se recomandă vaccinarea copiilor frecvent bolnavi, celor cu boli cronice, fiindcă în cazul unor infecții virale, ei cel mai greu suportă bolile. Vaccina se aplică doar copilașului sănătos, bine examinat de pediatru înainte de vaccină. E de preferat să se facă o analiză generală a sângelui și analiza generală a urinei. Eu sunt adeptul vaccinărilor calitative în condiții de staționar.
În ceea ce ține de îngrijirea copilului bolnav și a maturului bolnav, se aseamănă mult. Copilașul trebuie să fie izolat, să aibă un regim de pat, cruțător și să bea mult lichid. Aș vrea să menționez: de a limita folosirea șervețelelor umede, mai ales în condiții de casă, deoarece foarte des avem cazuri de dermatită alergică, acestea fiind necesare doar la plimbare.
De asemenea, nu se recomandă să se administreze medicamente până la o temperatură de 37.3°C-37.5°C, aceasta nefiind febră, doar o stare de subfebrilitate. Copilașul care suportă bine febra, chiar ar trebui lăsat să o manifeste până la cifra de 38°C-38.3°C, fiindcă are un efect antiviral, antimicrobian și care stimulează imunitatea. S-a demonstrat, că imunitatea începe să lucreze doar dacă febra ajunge la cifra de 38°C, dacă noi începem să administrăm mai întâi diverse medicamente împotriva febrei, scoatem funcția de scut al copilului și evident boala progresează.
Vreau să atenționez mămicile, că aspirina este contraindicată copilașilor până la 12 ani, provocând niște stări grave de sănătate. Două preparate permise pentru stările de febră sunt: paracetamol și ibuprofen. Dar ele nu se administrează în combinație. Paracetamolul, este de preferat a fi administrat sub formă de supozitor. Ibuprofenul se administrează după unele date, după 6 luni sau chiar din prima lună. Se respectă intervalul între administrarea lor, repetată de 6 ore.
În general, nu se recomandă de-a utiliza multe preparate fără indicația medicului.
E bine să stii: 38°c este temperatura, care semnalează că organismul se luptă cu boala. Dacă copilul o suportă bine nu începeți instantaneu coborârea febrei cu antipiretice.
Să fiți sănătoși cu toții!
*Acest comunicat este cu titlu de sensibilizare a populație privind întreprinderea măsurilor în sezonul rece. Pentru orice situație consultați medicul de familie.
 
Aurelia VINARI,
șef IMSP CS Dubăsari

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Atenție! Opriți răspândirea infecțiilor respiratorii virale acute - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta