Harta site-ului
Ajutor
Atelierul de lucru „Dezvoltarea Modelului de Cluster în Moldova” organizat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii
Atelierul de lucru „Dezvoltarea Modelului de Cluster în Moldova” organizat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii

La data de 12 septembrie curent, vicepreşedintele raionului Dubăsari, dl Berzan Sergiu şi specialiştii din cadrul Direcţiei economie, buget şi finanţe, dna Nicolaev Ana şidna Grigoraş Tatiana au participat la Atelierul de lucru „Dezvoltarea Modelului de Cluster în Moldova” organizat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii. În cadrul atelierului au participat: dl Petru Gurgurov, Director General Interimar ODIMM, dna Iulia Costin, Secretarul General de Stat, Ministerul Economiei şi Infrastructurii, dl Daniel Ioniţă,  Ambasadorul României în Republica Moldova, dl Gintautas Baranauskas, reprezentantul Delegației UE în Republica Moldova.
Evenimentul a demarat cu prezentarea a două modele noi de cluster care vor activa în regiunile de Sud și Nord ale Republicii Moldova. Acestea sunt localizate în Cahul și Soroca oferind posibilitatea asocierii companiilor din industria creativă și textilă pentru a dezvolta proiecte comune. Generarea celor două clustere a fost realizată de către Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) prin intermediul Instrumentului de Asistență Tehnică și Schimb de Informații al Uniunii Europene (TAIEX).   
Misiunea clusterului este de a stimula dezvoltarea industriei creative și a crește competitivitatea între companii pentru a aduce valoare adăugată antreprenorilor. 
Modelele de asociere aplicate de clusterele din Cahul și Soroca au potențial de replicare în alte industrii și vor servi drept exemplu pentru noi inițiative venite din teritoriu.
Membrii clusterelor vor beneficia de mai multe avantaje: oportunități de cooperare strategică cu alte companii și furnizori de servicii, marketing comun la nivel local, regional, național și internațional; acces direct și în timp util la informații, servicii; participarea comună  la târguri naționale și internaționale; acumularea de competențe suplimentare; idei și cunoștințe noi pentru diversificarea și îmbunătățirea calității serviciilor prestate; introducerea noilor tehnologii;  accesul la fonduri publice și private etc. 
Clusterele sunt concentrări geografice de instituții și companii interconectate, dintr-un anumit domeniu. Clusterele cuprind un grup de industrii înrudite și alte entități importante din punct de vedere al concurenței care cooperează, formal sau informal, prin implementarea proiectelor comune pentru beneficii la nivel local, regional sau statal.
  Ana NICOLAEV, specialist principal în probleme de antreprenoriat

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Atelierul de lucru „Dezvoltarea Modelului de Cluster în Moldova” organizat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta