Harta site-ului
Ajutor
Astăzi sărbătorim Ziua Internaţională pentru Protecţia Stratului de Ozon
Astăzi sărbătorim Ziua Internaţională pentru Protecţia Stratului de Ozon

În fiecare an, la 16 septembrie, comunitatea internațională aniversează Ziua internațională pentru protecția stratului de ozon (International Day for the Preservation of the Ozone Layer).

Tema din 2014 aleasă de ONU reprezintă un îndemn "Să protejăm stratul de ozon: Misiunea continuă", subliniind faptul că Protocolul de la Montreal s-a derulat cu succes, până în prezent, îndeplinirea unor obiective ale sale pentru eliminarea substanțelor care diminuează stratul de ozon. Ca urmare, se așteaptă ca până la mijlocul secolului, stratul de ozon să se refacă. Există, totuși, încă în atmosferă unele substanțe care diminuează stratul de ozon, fapt ce necesită în continuare măsuri pentru diminuarea acestora.

Protocolul de la Montreal este recunoscut pe plan mondial drept cel mai eficient tratat multilateral asupra mediului, pus vreodată în aplicare, exemplu unic de colaborare și parteneriat internațional pentru a proteja patrimoniul comun al umanității și al comunității mondiale. În acest proces guvernarea a fost esențială și a făcut posibilă punerea în aplicare cu succes a tuturor dispozițiilor din protocol. La sfârșitul anului 2009, punerea în aplicare a Protocolului de la Montreal a făcut posibilă pentru eliminarea a mai mult de 98% din nivelurile istorice de substanțe care distrug ozonul.

A 49-a sesiune a Adunării Generale ONU, prin Rezoluția nr. 49/114 din 1994 a proclamat ziua de 16 septembrie, zi aniversară a Protocolului de la Montreal (adoptat la 16 septembrie 1987) privind substanțele care epuizează stratul de ozon, denumită Ziua internațională pentru protecția stratului de ozon.

Prima idee despre impactul antropogen asupra epuizării stratului de ozon a fost formulată la începutul anului 1970, precum că un mare pericol pentru stratul de ozon îl constituie emanările vaporilor de apă și NOx din motoarele supersonice a avioanelor și rachetelor.

După descoperirea găurii din stratul de ozon de deasupra Antarcticii în 1985, guvernele a 120 de țări au înțeles că protejarea stratului de ozon este o urgență și au decis semnarea Protocolului de la Montreal pentru a se angaja în lupta împotriva tuturor produselor care distrug stratul de ozon.

Principiile colaborării internaționale privind protecția stratului de ozon au fost elaborate în cadrul Convenției de la Viena pentru protecția stratului de ozon în 1985, care a intrat în vigoare la 2 septembrie 1988. 21 de articole ale Convenției obligă părțile semnatare să protejeze, în primul rând, sănătatea umană și mediul înconjurător de efectele epuizării stratului de ozon.

Protocolul de la Montreal cu privire la substanțele care distrug stratul de ozon, elaborat sub conducerea Programului Națiunilor Unite pentru Mediul Înconjurător (PNUMI), care reglementează substanțele potențiale ce distrug stratul de ozon (SDO) a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1989. Protocolul de la Montreal este un acord internațional care a stabilit o eșalonare a reducerii și eventual a eliminării SDO din folosința generală.

Fenomenul epuizării stratului de ozon duce la scăderea eficacității sistemului imunitar, cu apariția infecțiilor, a cancerului de piele, a cataractelor și orbirii, arsuri grave în zonele expuse la soare, reducerea culturilor și, implicit, a cantității de hrană, ca urmare a micșorării frunzelor la plante, distrugerea vieții marine, a planctonului — plante și animale microscopice care trăiesc în suspensie aproape de suprafața apei, cu care se hrănesc animalele marine și implicit afectarea hranei omului prin reducerea cantității de pește comestibil, degradarea unui număr impunător de materiale plastice utilizate în construcție, vopsele, ambalare etc.

Sursa: Agerpres

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Astăzi sărbătorim Ziua Internaţională pentru Protecţia Stratului de Ozon - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta