Harta site-ului
Ajutor
Apa –izvorul vieţii
Apa –izvorul vieţii

Printre numeroasele obicee, tradiţii ale neamului, una este aşteptată şi marcată cu drag de băştinaşii noştri chiar la începutul verii – Sărbătoarea Rusaliilor.
Cu câţiva ani în urmă, ea luase o amploare aproape în toate localităţile raionului, graţie iniţierii Concursului raional pentru cea mai amenajată fântână, cel mai îngrijit izvor şi mal de râu.
Respectiv, în sate, de către APL, de comun cu instituţiile din teritoriu, societatea civilă erau organizate diferite acţiuni de amenajare, salubrizare a teritoriului, de curăţire şi reabilitare a fântânilor, izvoarelor, malurilor de râu, fiind implicaţi toţi- de la mic – la mare. 
Premianţii Concursului erau înaintaţi pentru participare în cadrul Concursului republican, ani la rând primăriile Molovata Nouă, Oxentea, Doroţcaia, Cocieri, Molovata ocupând primele locuri din raion şi din ţară.
Cu părere de rău, din cauza lipsei surselor financiare, atât la nivel republican, cât şi la nivel raional acest Concurs a fost suspendat.
Dar, în ciuda circumstanţelor sociale, financiare, 3 localităţi au rămas fidele tradiţiilor stabilite. Este vorba despre s. Molovata, s. Oxentea şi s. Doroţcaia.
La invitaţia autorităţilor publice locale, de comun cu Inspectoratul ecologic, dl A. Grajdian, am participat şi anul acesta la acţiunile locale din cadrul Rusaliilor.
Am rămas impresionaţi cu câtă dragoste, dăruire de sine au fost curăţate şi amenajate la Oxentea – 59 de fântâni, la Molovata 40 de fântâni, iar la Doroţcaia au fost reabilitate, revitalizate 3 izvoare şi 2 fântâni.
Toate aceste surse de apă au fost sfinţite cu truda preoţilor din sate, protoireii  Andrei Iaţco,  Nicolae Bologa, Marin Potoroca, fiind aşteptaţi cu drag la fiecare fântână, izvor de toţi cei care s-au implicat şi au realizat un lucru frumos şi sfânt.
Cu câtă satisfacţie şi bucurie ne povesteau cum s-au organizat, cum au pus umăr la umăr, mână de la mână pentru a aduce în ordine aceste izvoare, dătătoare de sănătate şi viaţă, promiţând că vor păstra aceste obiceiuri şi tradiţii în numele copiilor şi nepoţilor lor, fiind transmise acestora cu drag.
Mulţumim primarilor localităţilor, dlui I. Brânză, primar de Molovata, dlui V. Rusu, primar de Oxentea, dl V. Berzan, primar de Doroţcaia, consiliilor locale pentru organizarea, susţinerea asemenea acţiuni, care omenesc, îi apropie şi îi unesc pentru a face lucruri bune, pentru protecţia mediului, naturii, asigurând astfel bunăstarea, sănătatea fizică, cât şi cea morală, spirituală a concetăţenilor – un bun exemplu care ar putea fi preluat de fiecare din satele noastre, de fiecare dintre noi.
Vă felicităm pe toţi cu sărbătoarea Rusaliilor şi vă mulţumim tuturor – promotori ai tradiţiilor frumoase şi sfinte ale neamului, dorindu-vă sănătate, mult bine şi  prosperitate,îndemnându-vă  pe toţi să păstraţi şi să protejaţi izvoarele de apă, căci Apa, cu adevărat, este Izvorul Vieţii pe Pământ.
Maria JIMBEI,
vicepreşedintele raionului

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Apa –izvorul vieţii - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta