Harta site-ului
Ajutor
Aniversarea a 27-a de la retragerea trupelor armate ale fostei Uniuni Sovietice din Afganistan
Aniversarea a 27-a de la retragerea trupelor armate ale fostei Uniuni Sovietice din Afganistan

Veteranii războiului din Afganistan, conducerea raionului Dubăsari, funcţionarii Consiliului raional, reprezentanţi ai instituţiilor publice şi de ordine, militarii batalionului Forţelor de Menţinere a Păcii, primari ai localităţilor, tineri din LT “I. Creangă” şi locuitori ai satului Coşniţa, au marcat în cadrul unui miting, aniversarea a 27-a de la retragerea trupelor armate ale fostei Uniuni Sovietice din Afganistan.
Cuvîntul de deschidere al manifestaţiei date i-a revenit dlui Iurie Cibuc, preşedintele Asociaţiei raionale a veteranilor de război din Afganistan, care în prezentarea sa, a ţinut să felicite toţi participanţii cu aniversarea marcată şi a mulţumit conducerii raionului, în persoana dlui Grigore Policinschi, pentru susţinerea acordată de fiecare dată şi implicarea nemijlocită în activitatea Asociaţiei obşteşti”.
Şirul de felicitări şi urări de bine a fost continuat de preşedintele raionului, care a adus un omagiu participaţilor tragicului război din Afganistan, locuitori din raionul Dubăsari. „Noi suntem obligaţi să purtăm cinste şi respect pentru cei care au trecut prin clipele groaznice şi cumplite, pentru acei care poartă epoleţi, pentru acei care îşi îndeplinesc serviciul militar atît în Armata Naţională, cît şi în diferite contingente militare în Republica Moldova şi peste hotarele ei. Noi prin prezenţa noastră, prin organizarea acestor măsuri aducem omagiu şi le mulţumim pentru că şi-au păstrat viaţa. Vreau să vă doresc să vă menţineţi sănătatea, să nu vă ruşinaţi să purtaţi forma militară, acele distincţii comemorative, pentru vitejia şi pentru aportul adus în faptul că mai mulţi soldaţi sau întors acasă. Mesajul meu pentru toţi cei prezenţi este să fim uniţi, să păstrăm verticalitatea şi dragostea pentru ţară, să promovăm patriotismul – un element absolut necesar pentru a dezvolta o ţară, pentru a avea o societate democratică, deschisă şi sinceră.” 
Totodată, dl preşedinte a mulţumit membrilor Asociaţiei raionale a veteranilor de război din Afganistan pentru implicarea la acţiunile raionale, colaborarea cu autorităţile publice locale de nivelul I, inclusiv i-a încredinţat că şi în continuare le va fi alături şi îi va susţine.    
Mitingul a continuat cu depunerea de flori la Monumentul eroilor căzuţi pentru integritatea Republicii Moldova în 1992 şi Monumentul celor căzuţi în războiul pentru Apărarea Patriei din 1941-1945, la mormintele camarazilor decedaţi în Afganistan. Manifestaţiile organizate în data de 15.02.2016 au finisat cu organizarea unei mese de pomenire în memoria camarazilor căzuţi în tragicul război.
Veteranul Iurie Braducean, din Molovata Nouă, îşi aduce aminte cu emoţie despre anii petrecuţi în Afganistan. „Ziua de 15 februarie îmi trezeşte emoţii de patriotism, fiindcă în anii 1986 – 1987 cînd am fost ostaş al Armatei Sovietice am avut ocazia să nimeresc în Republica Afganistan. Atunci, pe timpurile Uniunii Sovietice, ostaşul avea dat jurămîntul faţă de Patrie, şi respectiv prin acest jurămînt am fost îndemnat să plecăm în Republica Afganistan. Am fost martor la retragerea trupelor din Afganistan în 1989, respectiv aceste zile îmi aduc nişte sentimente plăcute. Folosind această ocazie, într-adevăr, consider că această zi merită să fie pomenită, deoarece comemorînd pe cei căzuţi la datorie, în războaie, facem totul ca aşa lucruri să nu se mai repete. Colegilor de luptă le doresc în primul rînd tărie, să nu îşi uite camarazii care i-au pierdut pe cîmpul de luptă şi să fie tari pînă la sfîrşitul vieţii.”

Ecaterina RACOVEŢ
Secţia informare, transparenţă şi relaţii cu publicul

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Aniversarea a 27-a de la retragerea trupelor armate ale fostei Uniuni Sovietice din Afganistan - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta