Harta site-ului
Ajutor
Ambrozia și combaterea ei
Ambrozia și combaterea ei

Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) este o plantă invazivă, extrem de adaptabilă la condiţiile pedoclimatice, rezistentă la secetă şi arşiţă, preferă solurile nisipoase, mai puţin fertile, uşor alcaline, fapt ce o plasează în categoria plantelor dominante, comparativ cu culturile agricole şi alte buruiene. Polenul acestei plante este considerat un alergen foarte agresiv cu impact negativ asupra sănătăţii populaţiei.
Perioada maximă de producere a polenului sunt lunile iulie–septembrie şi, în funcţie de condiţiile climatice, se poate extinde până la sfârşitul lunii octombrie. O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăuncioare microscopice de polen, cu diametrul de 20 microni, alergic pentru om.
Simptomele alergiei la polenul de ambrozie se manifestă prin:
· rinoconjuctivită, manifestată prin strănut frecvent, mâncărime la nivelul nasului, al ochilor, nas înfundat, secreţii nazale abundente, ochi roşii (hiperemie conjunctivală);
· accese de astm, cu episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau respiraţie şuierătoare;
· afectarea pielii de tip mâncărime, eczemă etc.
· șoc anafilactic - cea mai severă reacţie alergică, cu debut brusc, neaşteptat, tablou clinic deseori dramatic, care poate duce la deces, necesitând intervenţie medicală urgentă.
 Reieșind din situația alarmantă creată de răspândirea acestei plante Guvernul Republicii Moldova a aprobat Regulamentul privind combaterea şi prevenirea răspândirii ambroziei şi un Plan de acţiuni pentru anii 2019-2024 (Hotărârea Guvernului nr. 967/2018).
Responsabili de implementarea măsurilor stabilite de Guvern sunt gestionarii terenurilor, care sunt obligați să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii, în cazul prezenţei acesteia pe terenurile intravilane sau extravilane.
Astfel, pentru distrugerea eficientă a ambroziei este recomandată aplicarea metodei mecanice și a celei chimice. Totodată, atenționăm că la aplicarea metodei chimice se recomandă utilizarea erbicidelor omologate și incluse în Registrul de Stat a produselor de uz fitosanitar și al fertilizanților.
În cazul nerespectării de către subiecții responsabili de gestionarea terenurilor a cadrului normativ cu privire la combaterea acestei plante, conform art.117  al Codului Contravenţional nr. 218/2008 se prevăd sancțiuni cu amendă de la 12 la 30 de unități convenționale aplicate persoanei fizice și de la 60 la 120 de unități convenționale aplicate persoanei juridice.
Întru minimizarea acţiunii nefaste a polenului de ambrozie asupra sănătăţii populaţiei, solicităm întregii societăţi să se mobilizeze pentru realizarea activităţilor de combatere a acesteia.
                                                       Mihail BERZAN, specialist superior  SAC

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
alexandru
2022-07-18 10:31:34
https://nuntainstil.md/
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Ambrozia și combaterea ei - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta