Harta site-ului
Ajutor
Alertă de dermatită nodulară contagioasă (DNC)
Alertă de dermatită nodulară contagioasă (DNC)

Dermatita nodulară virală (Lumpy Skin Disease) este o boală virală specifică bovinelor caracterizată prin febră, erupţie cutanată şi limfoadenită, cu un impact important asupra efectivelor de bovine, caracterizată prin evoluţie rapidă şi pierderi severe în efectivele infectate, mai ales la cele tinere, respectiv la animalele fară imunitate. Boala cauzează pierderi importante datorită restricţiilor care trebuie impuse mişcării şi comerţului cu animale vii sau cu produsele provenite de la acestea. Face parte din lista bolilor oficial notificabile. Evolutia focarelor de dermatoza nodulara a bovinelor - Situaţia actualizată pînă la data de 1 iulie 2016
Evenimentele epidemiologice în regiune în ultima perioadă, referitoare la confirmarea unor focare de Dermatită Nodulară:
 • Rusia: a notificat, în seara zilei de 30 mai la OIE, primul focar, la Krasnodar, posibil ca originea bolii să fie din Turcia;
 • Bulgaria: 197 de focare confirmate, începînd cu data 14 aprilie;
 • Serbia: 60 de focare, iar boala a atins deja jumatatea teritoriului;
 • Macedonia: 335 de cazuri, raspîndite în toată ţara.
Cum poate fi introdusă boala intr-un efectiv de animale sănătoase?
Boala poate fi introdusă intr-un teritoriu indemn prin vehicularea vectorilor din teritoriile infectate spre cele indemne de către vînt, prin introducerea vectorilor odată cu transporturile de animale, prin introducerile ilegale de animale infectate, prin personalul care a lucrat în ferme infectate şi care a avut contact cu animale bolnave, prin furaje contaminate etc.
În mod obişnuit, virusul este transmis în mod mecanic, prin vectori (ţînţari, muşte şi capuşe), dar poate fi transmis şi prin contactul direct cu animalele infectate prin leziuni ale pielii, salivă, scurgeri nazale, lapte sau material seminal, sau chiar indirect, cu apa şi furajele contaminate. Perioada de incubaţie a virusului este de 4-5 zile, animalele tinere fiind afectate mai grav.

Cum se manifestă boala?

Agentul etiologic al dermatozei nodulare contagioase a bovinelor este un virus din fam. Poxviridae, genul Capripoxvirus. Sunt virusuri foarte rezistente la acţiunea agenţilor fizici şi chimici. Boala se manifestă prin febră şi prin apariţia unor noduli pe corp, inclusiv bot, nări, cap, gît, spate, picioare, scrot, perineu, uger, coadă, pleoape şi la nivelul mucoaselor nazale şi bucale. Aceşti noduli  pot exprima scurgeri de lichid şi pot avea un centru ulcerat.
Animalele afectate pot prezenta şchiopături şi edeme severe ale pielii, pe abdomen şi picioare. Boala mai poate determina inflamaţii ale ugerului, leziuni ale sfîrcurilor mamelei, precum şi avort, infecţii intrauterine, sterilitate temporară sau permanentă, atît la tauri, cît şi la vaci.

Masurile pe care trebuie să le respecte fermierii

În vederea evitării introducerii bolii în exploataţii cu bovine, proprietarii de animale trebuie sa evite:
 • mişcarea neavizată a animalelor între ferme, în special introducerea de animale noi cu situaţia epidemiologică necunoscută;
 • contactul direct cu animalele din exploataţiile învecinate;
 • schimburile de autovehicule, maşini, echipament, furaje şi aşternut între diferite ferme;
 • circulaţia necontrolată a muncitorilor între ferme sau în zone ale fermei, în care nu trebuie să aibă acces;
 • evitarea contactului cu animalele din mediul sălbatic, cu păsarile sălbatice, cu insecte, rozătoare, etc, care pot contamina animalele din exploataţie;
 • adăparea, de către animalele scoase la păşunat, cu apă din rîuri şi bălţi;
 • scoaterea împreună la păşunat a animalelor  cu animale din exploataţii cu situaţia epidemiologică necunoscută;
 • valorificarea animalelor in targuri neavizate de autoritatile veterinare.
Cum trebuie de procedat cand se observa astfel de leziuni la bovinele din exploataţie?
Să anunţe imediat medicul veterinar de liberă practică  sau medicul veterinar oficial din cadrul Direcţiei Raionale pentru Siguranţa Alimentelor Dubăsari sau la nr. de telefon al DRSA Dubăsari : 0 248 55 280; 0 248 43 149.
ATENŢIE !!! nici un animal din exploataţie nu va mai fi scos din curte, pînă la examinarea de către medicul veterinar şi stabilirea unui diagnostic.

 
Alexandru SPIRIDONOV,
Şef subdiviziune teritorială DRSA Dubăsari

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Alertă de dermatită nodulară contagioasă (DNC) - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta