Harta site-ului
Ajutor
AIPA a început autorizarea spre plată a primelor dosare privind acordarea compensațiilor provocate de calamitățile naturale
AIPA a început autorizarea spre plată a primelor dosare privind acordarea compensațiilor provocate de calamitățile naturale

Cabinetul de miniștri a aprobat, la data de 19 august curent, în ședință de Guvern, noile modificări ale Regulamentului de acordare a compensațiilor privind diminuarea prejudiciilor din sectorul agricol cauzate de calamitățile naturale asupra recoltei anului 2020.
Astfel, conform noilor modificări s-a aprobat alocarea a încă 100 milioane de lei din fondul de intervenție pentru susținerea producătorilor agricoli, care au fost afectați de seceta din acest an. În acest context, Guvernul va aloca 300 milioane de lei agricultorilor pentru a compensa pierderile înregistrate în urma calamităților naturale.
De asemenea, urmare a multiplelor solicitări din partea agenților economici a fost simplificată procedura de depunere a dosarelor pentru agenții economici, care au înregistrat pierderi mai mari de 60 la sută și sunt eligibili de a beneficia de compensația pentru diminuarea pagubelor cauzate de secetă și grindină din anul curent, conform noilor cuantumuri valorice  per cultură, modificate în Regulament. 
De asemenea, va fi exclusă necesitatea prezentării extrasului din Registrul bunurilor imobile sau din Registrul contractelor de arendă. În schimb, agricultorii vor trebui să prezinte un certificat ce confirmă suprafața de teren agricol deținută sau prelucrată, document eliberat de autoritatea publică locală/primăria unde producătorul agricol își desfășoară activitatea.
Urmare a modificărilor operate de Guvern la Hotărârea nr. 582/2020, menționate mai sus,  Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a autorizat spre plată primele cereri de acordare a compensației.
Din momentul lansării procesului de recepționare a cererilor de acordare a compensației, AIPA a recepționat 106 dosare dintre care 101 pentru diminuarea consecințelor calamităților naturale ce au afectat culturile cerealiere de I grupă și 5 dosare pentru grindină. 
De menționat că, cuantumul valoric per cultură, raportat la unitatea de suprafață s-a majorat de 3 ori, astfel că pentru 1 ha de grâu de toamnă producătorul agricol va obține despăgubiri în sumă de 1500 lei, orz de toamnă - 1530 lei, rapița - 2100 lei, terenurile reînsămânțate - 1620 lei, plantații pomicole – 3800 lei, legume - 2 000 lei, viță-de-vie - 3000 de lei.
În acest context, AIPA încurajează producătorii agricoli ce au fost afectați de calamitățile naturale (secetă și grindină) să depună dosarul, în timp util, pentru a putea beneficia de suport din partea statului.
Reamintim că termenul limită de depunere a dosarului este  18 septembrie 2020.
Marina LUPAȘCO, programator

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

AIPA a început autorizarea spre plată a primelor dosare privind acordarea compensațiilor provocate de calamitățile naturale - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta