Harta site-ului
Ajutor
Activități de informare despre traficul de ființe umane
Activități de informare despre traficul de ființe umane

Activități de informare despre traficul de ființe umane în L.T. ,,Ștefan cel Mare și Sfânt’’ or. Grigoriopol, petrecute în cadrul Campaniei Naționale ,,Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane’’ perioada 18-25 octombrie 2021 (Circulara nr.188 din 27 septembrie 2021).
18 octombrie 2021 - Ziua Europeană de luptă împotriva traficului de fiinţe umane.
Din 2006, 18 Octombrie a fost declarată Ziua Europeană împotriva Traficului de Persoane și se observă în toate statele membre UE.
18 octombrie este Ziua Europeană de luptă împotriva traficului de persoane, însă responsabilitatea pentru acest fenomen social nu este doar una guvernamentală. Traficul de persoane privește societatea civilă.
Scopul Zilei Europene de luptă împotriva traficului de fiinţe umane este de a sensibiliza şi a informa societatea despre riscurile şi consecinţele fenomenului traficului de persoane, cu accent pe anumite grupuri de risc, între care copii ai străzii, rămași fără îngrijirea părintească, orfani, tineri absolvenți ai instituțiilor rezidențiale, victime ale violenței în familie, persoane cu dizabilități, persoane vârstnice.
Declaraţia Universală a Drepturilor Omului din 10.12.1948 în art.3 prevede: „Orice fiinţă umană are dreptul la viaţă, libertate și la securitatea sa”, iar art.4 proclamă: „Nimeni nu va fi ţinut în sclavie, nici în robie, sclavia și traficul cu sclavi sânt interzise sub toate formele lor.”
Tema anului 2021 este ''Vocea Victimilor care conduce calea'' pentru a evidenția importanța împărtășirii și învățării de la supraviețuitorii traficului de persoane.
Ce s-a reailizat?
,,În contextul Zilei și a săptămânii ce marchează lupta împotriva traficului de persoane, am realizat cu unii elevi din liceu un flash mob, diriginții au primit pliantul ca suport la ora de dezvoltare personală.’’ (Berzan Snejana - coordonator ANET)
,,Traficul de persoane este un fenomen prezent zilnic în societatea noastră contemporană, dar care poate fi prevenit prin informare și instruire. Astfel în perioada 18-22 octombrie în L.T. „Ștefan cel Mare și Sfânt”, or. Grigoriopol a demarat o campanie de informare cu elemente de training la care au participat elevii claselor a VIII - XII-a. Monitorizați de psihologul școlar, Semionov Natalia, elevii cl. a XI-a R: Pleșco Cristian, Namașco Eduard, Tcaci Dumitru, Brigalda Victor, Golovco Cătălina, Semionov Rodion și elevele cl. a X-a R: Postica Daniel, Postolachi Valeria,Trohin Monica au informat elevii și au desfășurat activități cu analiza studiilor de caz și oferirea sfaturilor pentru a recunoaște mai bine acest fenomen și a nu nimeri în mrejele acestui fenomen.
Pe parcursul activităţilor au fost abordate următoarele teme:
Ființele umane nu au preț;  Adolescența e mai frumoasă în siguranță;
Prin derularea acestor activităţi s-a urmărit:
• conştientizarea, atât de către adulţi, cât şi de către elevi, a riscului la care sunt expuşi copiii şi adolescenţii în ceea ce priveşte abuzurile de toate felurile, în special abuzul sexual;
• stabilirea rolului familiei şi cel al cercului de cunoscuţi în prevenirea acestor fapte, dar şi în comiterea lor;
• conştientizarea riscurilor de a deveni victimă a traficului de persoane, din punct de vedere individual, social şi legislativ;
• definirea termenilor: trafic de persoane, exploatarea unei persoane, prevenţie, a recruta, traficant, victimă, protecţie, combatere;
• identificarea şi detalierea etapelor traficului de persoane;
• profilul recrutorului;
• profilul victimei traficului de persoane;
Elevilor li s-a oferit un pliant cu sfaturi utile și telefoanele de contact ale Liniei fierbinți, unde ar putea apela în caz de dificultate. (Psiholog școlar: N.Semionov)
Produse realizate de căte elevi
Consiliul Elevilor (membrii Departamentului Academic) au organizat Concurs de postere, desene tematice care au avut un impact deosebit asupra elevilor, care au fost vernisate în holul școlii, pe panoul de afișaj.
Cele mai reprezentative au fost posterele Feliciei Sorocean eleva cl.a XII-a și ale elevilor clasei a X-a R.         Mulțumiri dascălilor și elevilor implicați întru a fi mai bine informați și protejați.
Svetlana JITARIUC, director adjunct responsabil de procesul educativ
din Liceul Teoretic "Ştefan cel Mare şi Sfînt" or. Grigoriopol

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Activități de informare despre traficul de ființe umane - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta