Harta site-ului
Ajutor
77 ani de la eliberarea Moldovei - comemorarea și cinstirea eroilor căzuți pentru PACE
77 ani de la eliberarea Moldovei - comemorarea și cinstirea eroilor căzuți pentru PACE

Astăzi, 24 august, se împlinesc 77 de ani de la eliberarea Moldovei de sub jugul fascist. Renumita operațiune Iași-Chișinău a făcut ca dușmanul să se retragă de pe pământul nostru. 
Întru aniversarea celor 77 ani de la eliberarea Moldovei de sub jugul fascist cât și cinstirea memoriei eroilor căzuți pe câmpurile de luptă în perioada celui De-al II-lea Război Mondial din anii 1941-1945, conducerea raionului Dubăsari, colaboratori ai Consiliului raional Dubăsari, ai APL Coșnița, serviciilor desconcentrate în teritoriu, au depus flori la monumentul din centrul satului Coșnița.
Președintele raionului Dubăsari dl Grigore FILIPOV, a accentuat importanța păstrării și cinstirii istoriei, a acelor evenimente care au zguduit întreg globul pământesc. ,,Acum 77 de ani, omenirea a fost supusă unor încercări grele, au trecut prin gloanțe buneii și străbuneii noștri. Acum 77 de ani, mii de vieți omenești, nu s-au mai întors acasă, au rămas să zacă pe câmpurile de luptă pentru PACE”.
Dl Grigore VATAV, președintele Organizației raionale a Uniunii ofițerilor Republicii Moldova, istoric, an de an, buchie cu buchie, dejgheoacă miezul evenimentelor produse în timpul celui de-al II-lea Război Mondial. Prezent, la acțiunea de comemorare și cinstire a eroilor căzuți acum 77 de ani, a povestit celor prezenți, mersul războiului pe pământurile dubăsărene de la Dzerjinsc încoace. ,,La troian, erau atât de multe corpuri omenești, ce zăceau la pământ fără suflare, că nici  căruța cu cai nu încăpea să treacă. Toate, aceste trupuri, inițial au fost îngropate pe teritoriul Uzinii de conserve, ca mai apoi în anul 1976, să fie ridicat monumentul din centrul satului, toate acele corpuri fiind reînhumate aici. Soldații ce au luptat aici au fost de diferite naționalități”.
 Cu cât trec mai mulți ani de la cel de-al Doilea Război Mondial, cu atât mai acut simțim importanța victoriei repurtate în această conflagrație, cu atât este mai mare necesitatea de a povesti despre acest război, de a conștientiza faptele și evenimentele ai căror martori au fost buneii și străbuneii noștri.
Menționăm că, în legătură cu situația epidemiologică din țară, cauzată de Covid-19, organizarea mitingurilor a fost posibilă cu respectarea normelor epidemiologice.
Marina LUPAȘCO, programator

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

77 ani de la eliberarea Moldovei - comemorarea și cinstirea eroilor căzuți pentru PACE - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta