Harta site-ului
Ajutor
4 proiecte de dezvoltare locală urmează a fi implementate în raionul Dubăsari
4 proiecte de dezvoltare locală urmează a fi implementate în raionul Dubăsari

492 de proiecte de dezvoltare locală, în valoare totală de peste două miliarde de lei, vor fi implementate în cadrul Programului național „Satul european”. Concursul pentru selectarea proiectelor s-a desfășurat în perioada martie-aprilie a anului curent, fiind aplicate, în total, 728 de dosare de participare. De către administrațiile publice locale din raionul Dubăsari, la concursul ,,sat european” au fost înaintate 7 proiecte.
Concursul de proiecte este în cadrul Programului de Dezvoltare Locală destinat Autorităților Publice Locale de nivelul I, care au înaintat propuneri de proiecte ce vor contribui la dezvoltarea durabilă a localităților, asigurarea accesului cetățenilor la servicii publice de calitate, creșterea accesului populației la infrastructura socială, creșterea gradului de valorificare a oportunităților de atragere a investițiilor din surse externe în cadrul autorităților publice locale.
Recent, Guvernul a aprobat includerea proiectelor câștigătoare în Lista proiectelor prioritare de dezvoltare locală, pentru finanțare din sursele Fondului național privind dezvoltarea regională și locală (FNDRL), în perioada 2022-2023. 
Astfel, din 492 de proiecte selectate, 4 urmează a fi implementate în raionul Dubăsari:
  1. Construcția a două castele de apă în satul Holercani;
  2. Îmbunătățirea serviciului public de educație preșcolarăprin sporirea capacităților de instituționalizare a copiilor din satul Coșnița;
  3. Amenajarea și dotarea unui teren multifunctional pentru educarea preșcolarilor în spiritual valorilor umane și activităților motrice din grădinița „Viorica”, satul Pîrîta;
  4. Construcția unui teren monosportiv multifunctional, etapa II, s. Doroțcaia.
Menționăm că, Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL) este principala sursă de finanțare a programelor de dezvoltare regională și locală.
Pentru anul 2022 s-a alocat un buget de circa 970 milioane de lei pentru dezvoltarea regională și locală, dintre care   300 milioane de lei – pentru îmbunătățirea infrastructurii tehnico-edilitare regionale (apeducte, canalizări), dezvoltarea economică a regiunilor prin îmbunătățirea infrastructurii de suport pentru afaceri și crearea locurilor de muncă în regiunile de dezvoltare (Programul de Dezvoltare Regională) și   670 milioane de lei – pentru îmbunătățirea infrastructurii tehnico-edilitare la nivel de localități, pentru construcția și renovarea infrastructurii sociale (școli, grădinițe, case de cultură, terenuri de joacă pentru copii, terenuri sportive, săli sportive) și măsuri de eficiență energetică (Programul de Dezvoltare Locală).
https://satuleuropean.gov.md/wp-content/uploads/2022/07/Lista-proiectelor-care-au-fost-selectate-in-cadrul-Concursului-Satul-European.pdf
Marina LUPAȘCO, specialist superior

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
311192763294
2022-07-30 17:19:37
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

4 proiecte de dezvoltare locală urmează a fi implementate în raionul Dubăsari - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta