Harta site-ului
Ajutor
340 de cetățeni se bucură de servicii sociale de calitate datorită Centrului de Plasament Temporar pentru Persoane cu Dizabilități
340 de cetățeni se bucură de servicii sociale de calitate datorită Centrului de Plasament Temporar pentru Persoane cu Dizabilități

Centrul de Plasament Temporar pentru Persoane cu Dizabilități (adulte), este situat în raionul Dubăsari comuna Cocieri. Este o instituție rezidențială- prestatoare de servicii sociale cu specializare înaltă, care oferă beneficiarilor în conformitate cu necesitățile speciale și particularitățile de dezvoltare individuală, protecție socială prin prestarea serviciilor socio-medicale, plasament temporar, sau de lungă durată, îngrijire, alimentație, asigurare cu îmbrăcăminte și încălțăminte, terapie ocupațională, activități culturale, kinetoterapie, asistență medicală etc.
Odată cu ratificarea convenției privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, viața persoanelor cu dizabilități a suferit schimbări și a sensibilizat societatea prin campanii de informare. În acest sens Ministerul  Sănătății, Muncii și Protecției Sociale care este fondator al instituției rezidențiale a lansat programul național de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale din instituția rezidențială pentru  anii 2018-2026, care prevede realizarea procesului de integrare în comunitate a persoanelor cu dizabilități din instituția rezidențială prin oferirea serviciilor sociale la nivel de comunitate și transformarea instituției rezidențiale în centru regional cu atribuții în dezvoltarea și prestarea serviciilor alternative la nivel de societate.
Autorităţile publice, instituțiile și organizațiile responsabile de implementarea fiecărei acţiuni în parte sunt specificate în Planul de acţiuni privind implementarea prezentului Program. Activitatea de monitorizare și evaluare a prezentului Program are un caracter sistematic, fiind desfăşurată pe toată perioada de implementare şi include elaborarea, în baza indicatorilor de progres, a rapoartelor asupra implementării acestuia.
În Cocieri au fost procurate trei imobile și reorganizate de tip Locuință protejată destinate persoanelor cu dizabilități intelectuale și psiho-sociale. Benefeciarii sunt încurajați să își poarte de grijă singuri pentru a-și dezvolta aptitudinile și abilitățile de autodeservire, autoîngrijire și autogestiune. Locuitorii  comunei Cocieri inițial erau destul de sceptici, iar stigmatizarea față de persoanele cu dizabilități era o normalitate în scurt timp au înțeles importanța  unui asemenea serviciu social, i-au cunoscut pe beneficiari și i-au acceptat ca membri ai comunității.  Am discutat cu beneficiarii care locuiesc la serviciile sociale și ei remarcă că modul lor de viață   s-a schimbat extrem, își programează ordinea zilei individual, pregătesc meniul după propia năzuință, nu mai locuiesc câte șase persoane într-o odaie, ci câte două. Ei sunt mulțumiți și se simt cu adevărat ”ca acasă”.
Este ceva deosebit când observi micile progrese de zi cu zi. Beneficiarii au învățat să taie cu foarfecele, să mânuiască aspiratorul, să curețe cartofi, să se folosească de mașina de spălat rufe  etc. Avem o beneficiară, Staver Marina este o performanță, ea este angajată în cadrul instituției (CPTPD) și își dorește un trai independent în societate.”
La cele trei locuințe au fost făcute investiții în crearea unei afaceri care să le ofere locuitorilor celor trei gospodării independență financiară și să le dezvolte abilitățile de antreprenoriat social. Astfel, în curtea fiecărei locuințe protejate a fost amenajată câte o seră cu suprafața de aproximativ 60 m2 în care cresc roșii și castraveți. Un agronom s-a ocupat de instruirea beneficiarilor și a lucrătorilor sociali în tot ceea ce înseamnă îngrijirea unei sere, de la cultivarea solului până la culegerea și vinderea roadei.
Odată ce avem persoane cu dizabilități în societatea noastră,  invităm fiecare cetățean să contribuie la educarea societății de la mic la mare, să acceptăm și să valorificăm diversitatea, să fim prieteni  și să oferim oportunități egale.
Olga OCHIȘAN (Caraiman),
practinat buletinul informativ „Dubăsărenii”

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

340 de cetățeni se bucură de servicii sociale de calitate datorită Centrului de Plasament Temporar pentru Persoane cu Dizabilități - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta