Harta site-ului
Ajutor
22 iunie – 81 ani de istorie și memorie
22 iunie – 81 ani de istorie și memorie

În cadrul evenimentelor dedicate celei de-a 81-a aniversări de la începutul Marelui război pentru apărarea Patriei, organizația obștească „Русский историко-патриотический клуб”, cu sprijinul conducerii Rossotrudnichestvo, conducerea raionului Dubăsari și a comunei Coșnița, președintele Asociației  istoricilor a fost organizată acțiunea comemorativă închinată eroilor și evenimentelor petrecute în marele război pentru Apărarea Patriei în anii 1941-1945.
Evenimentul a fost organizat în preajma DOT-ului, în apropiere de satul Doroțcaia.
An de an, asociația se adună la data de 22 iunie pentru a comemora și cinsti memoria celor care au rămas să zacă pe câmpurile de luptă.
Măsura a fost deschisă de către dl Grigore Vatav, președintele Asociației istoricilor, care a vorbit depre evenimentele care au marcat întreaga omenire, despre prețul cu care a fost instaurată PACEA.
Ulterior, cu un cuvânt de salut a venit dl Alexei Petrovici, conducătorul clubului istorico-patritoic rus. ,,Vă mulțumesc pentru prezență, văzându-vă aici conștientizez că memoria buneilor, străbuneilor noștri este încă vie”. Totodată, Alexei a făcut un apel către ,,binevoitorii”, care iubesc să comite acte de vandalizare a acestui ,,monument”, ,,ori de câte ori ve-ți distruge aceste plăci comemorative instalate pe peretele DOT-ului, noi vom găsi puteri pentru a le restaura și instala iar și iar”. Amintim, că în anii precedenți, de către organizația obștească „Русский историко-патриотический клуб”, pe peretele ruinat de timpuri al puctului de foc, a fost instalată o placă de granit în memoria țintașului regimentului 236 de gardieni din divizia a 74-a, a soldatului Petru Kobeț.
În mai 1944, în timpul luptelor, ostașul Kobeț, cu pieptul a blocat ambrazura armei inamicului. Postum a fost prezentat la titlul de erou al Uniunii Sovietice.
Cu un cuvânt de salut, pentru participanții acțiunii comemorative a venit Președintele raionului Dubăsari, dl Grigore Filipov. „Este de datoria noastră, ca urmași, să cinstim memoria celor care cu prețul vieții au luptat cu inamicul. Doar prin asemenea acțiuni, păstrăm și cinstim istoria scrisă acum 81 de ani”. Reprezentantul Centrului rus de ştiinţă şi cultură, dl Andrei Kibirev, viceprimarul comunei Coșnița, dl Alexandru Grigoraș au menționat despre importanța și semnificația zilei de 22 iunie, dar și despre faptul și necesitatea de a transmite tinerelor generații, cunoștințele accumulate pe parcursul anilor de la veteranii care au fost pe câmpurile de luptă.
Acțiunea a încheiat cu ținerea unui minut de reculegere în memoria ostașilor căzuți și depunere de flori.
 
Marina LUPAȘCO, programator

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

22 iunie – 81 ani de istorie și memorie - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta