Harta site-ului
Ajutor
Ziua Nistrului
Ziua Nistrului

Apa este sursa esențială a supraviețuirii noastre, ea este în toate, hrănește totul, schimbă totul și se regăsește a fi cel mai important constituent al organismului uman.

Nistrul își are proveniența în Munții Carpați, botezat de romani Tiras ceea ce înseamnă „apă repede”, de turci Turla, de greci Dinastris,  și a rămas pentru moldoveni Nistru- fluviu cu semnificații deosebite în istoria acestui popor. Întreaga istorie a neamului, pornind de la cele mai vechi civilizații, s-a plămădit pe malurile apei sale repezi, rezistând peste milenii și asigurându-și stabilitatea în timp și spațiu.
În acest context, Ministerul Mediului, anual, în ultima duminică a lunii mai marchează „Ziua Nistrului”, aducând un omagiu celui mai frumos râu al țării noastre. Bazinul Nistrului este așezat pe teritoriul a două țări, Ucraina și Moldova, principalele orașe străbătute fiind: Halîci, Hotin, Moghilău, Camenița, Otaci, Soroca, Camenca, Rîbnița, Dubăsari, Grigoriopol, Tighina, Tiraspol și Slobozia.
În 1954, lângă Dubăsari, se construiește primul baraj și lac de acumulare care regulează cursul fluviului și stopează viiturile, lipsind pământurile din lunca inferioară de mâlul aducător de hrană solurilor. Nu mai au loc inundații catastrofale, în schimb, faima livezilor de aici s-a pierdut în negura vremii. Academicienii avertizează că în viitorul apropiat toate solurile irigate, vor constitui o lovitură serioasă pentru toți producătorii de legume din țară, dar în special pentru sănătatea oamenilor. Nu stăm bine nici la capitolul „curățenie”, oamenii sunt indignați de murdăriile care sunt pe malul Nistrului.
„Dacă ne dorim un râu frumos, curat, sănătos, nu strică să ne gândim de două ori înainte de a arunca deșeuri la întâmplare”, spune Anastasia Dicusar, locuitoare a s. Doroţcaia.
„Pare greu de crezut, dar e adevărat vom cădea victime ale propriei neglijențe, din cauză că lăsăm în urmă gunoiște”, a menţionat Mihai elev al Liceului teoretic Doroţcaia.
Fiecare din noi are un rol esențial în ocrotirea apelor din zonele în care locuim, în primul rând trebuie să avem grijă față de felul cum colectăm și depozităm deșeurile, să nu aruncăm produse toxice în rețeaua de canalizare, pentru a evita o poluare foarte periculoasă a apelor de suprafață și subterane.
Daniela MUNTEAN,
studentă anul I USM

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Ziua Nistrului - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta