EnRoРу
Ziua Memoriei – 25 ani de la declanşarea conflictului armat de la Nistru
Ziua Memoriei – 25 ani de la declanşarea conflictului armat de la Nistru

Acum 25 de ani, instabilitatea din regiunea de est a țării a luat proporții în anii '90 şi s-a transformat într-un război în adevăratul sens al cuvântului, în ziua de 2 martie 1992, când raionul Dubăsari a devenit câmp de luptă. Această zi, a lăsat urme şi răni adânci, ce mai mocnesc şi astăzi, în inimile locuitorilor raionului.
Astfel, de 25 de ani, toţi cetăţenii raionului se adună, cu flori și coroane la mormintele, plăcile comemorative, monumentele eroilor căzuţi, cu participarea conducerii locale, veteranilor de război, părinţii şi rudele eroilor căzuţi, tinerii şi locuitorii acestora, pentru a participa la acţiunile de comemorare a eroilor căzuţi în războiul de la Nistru din 1992, ostaşilor care au ieşit la lupte pentru a apăra independenţa, suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova. De asemenea, în toate localităţile, în această zi de dimineaţă, sunt oficiate slujbe de pomenire.
În localitatea Coşniţa, întru comemorarea eroilor căzuţi în tragicul război de la Nistru a fost organizat Marşul Păcii. Marşul şi-a luat startul de la mormântul lui Nicolae Sotnicenco - primul erou căzut în timpul luptelor pentru apărarea satului natal şi a continuat până la Monumentul eroilor căzuţi în conflictul armat de la Nistru în 1992, din centrul localității.
Preşedintele ţării, dl Igor DODON, alături de conducerea raionului, primarul localităţii, funcţionari publici din cadrul Consiliului raional, reprezentanți ai autorităților publice centrale şi locale, consilieri raionali şi locali, militari, ofițeri, reprezentanți ai inspectoratului raional de poliție, conducători de instituții publice, combatanţi, văduve ale celor căzuţi în conflictul de pe Nistru, tineri și locuitori au participat la Mitingul de marcare a celor 25 de ani de la începutul tragicului conflict armat de la Nistru.
În discursul său, Preşedintele Republicii Moldova, a subliniat că ,, Nu trebuie să ne impunem reciproc valorile noastre, viziunile proprii asupra istoriei țării și a viitorului ei. Noi trebuie să acceptăm ca axiomă faptul, că noi am putea avea diferite origini etnice, diferite limbi materne, diferiți eroi și clasici literari, dar cu toate acestea noi cu toții constituim poporul polietnic unic al Republicii Moldova, avem o Patrie comună și indivizibilă, pe care noi cu toții o iubim și o apreciem în egală măsură şi a venit momentul să întreprindem acțiuni hotărâte pentru a găsi o soluție pentru subiectul transnistrean. În următorii 2-3 ani trebuie să facem tot posibilul ca să reunificăm ţara. Eu, personal voi depune toată străduința în acest sens. Este un pas foarte important pe care și-l doresc cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului. Este o tragedie că această zi este marcată separat la Tiraspol și la Chișinău”.
Dl Grigore POLICINSCHI, Preşedintele raionului Dubăsari, a subliniat importanţa zilei de 2 martie, care este una specifică şi de o importanţă majoră. Dumnealui în cuvântul său de salut, a venit cu un îndemn îndeosebi faţă de tânăra generaţie că ,,trebuie să ne păstrăm suveranitatea şi trebuie să ne redobândim integritatea ţării noastre”. Totodată, dl POLICINSCHI a accentuat că nu există poporul malului stâng şi malului drept al Nistrului, dar toţi reprezintă un tot întreg, un popor unic, raionul Dubăsari. În acest context dl preşedinte şi-a exprimat compasiunea faţă de cetăţenii care în urma acestui crâncen război au rămas fără părinţi, fraţi, rude.
Cu omagii de recunoştinţă au venit şi primarul comunei Coşniţa, dl Alexei GAFELI, colonelul în rezervă, dl Anatolie COCIUG - fost comandant al platoului Coşniţa şi preşedintele Asociaţiei Mişcarea Combatanţilor la conflictul armat din 1992 ,,Platoul Coşniţa”, Mihai ROTARI, elevii instituţiilor de învăţământ şi cultură.
Acţiunile comemorative au continuat cu depuneri de flori şi o masă de pomenire.
În timpul conflictului armat, cele mai grele lupte s-au dat în localităţile Dubăsari, Corjova, Coşniţa, Pohrebea, Doroţcaia, Cocieri, Roghi, Tighina şi Varniţa. Potrivit datelor, la conflict au participat circa 29 mii persoane dintre care 386 au decedat, iar alte 184 au fost schilodite.
Marina LUPAŞCO,
Şef serviciu

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Ziua Memoriei – 25 ani de la declanşarea conflictului armat de la Nistru - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta