Harta site-ului
Ajutor
Vizită de lucru a echipei multidisciplinare teritoriale în s. Pîrîta
Vizită de lucru a echipei multidisciplinare teritoriale în s. Pîrîta

În scopul implementării Regulamentului privind mecanismul de colaborare intersectorială în domeniul medico social în vederea prevenirii și reducerii ratei mortalității infantile și a copiilor cu vîrsta de pînă la 5 ani la domiciliu, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 1182 din 22.12.10, la data de 19.05.17, Echipa multidisciplinară teritorială reprezentată de specialiștii din domeniul asistenței sociale, medicinii și poliției  au efectuat un șir de vizite la domiciliul familiilor în situație de risc din s. Pîrîta,  care au la îngrijire copii cu vîrsta 0-5 ani, aflate la evidență la cele trei subdiviziuni. În cadrul vizitelor a fost evaluată situația la domiciluil acestora, situația sanitară a locuinței, starea copiilor și a părinților, existența riscurilor pentru viața și sănătatea copiilor cît și gestionarea ajutorului social. S-a discutat cu părinții despre o mai bună supraveghere a copiilor mici și a-i determina pe părinți să elimine pericolele de accidentare a copiilor mici, în cazul în care acestea au fost depistate în gospodărie. Au fost stabilite un șir de măsuri care urmează a fi întreprinse  în termen de către părinți, asistent social și asistent medical cît și riscurile în cazul neîndeplinirii acestor măsuri.
     Țănem să menționăm că  pe teritoriul republicii în anul 2016 au decedat 585 copii dintre care  pe  teritoriul raionului Dubăsari au decedat 4 copii din localitățile Molovata Nouă, Coșnița, Holercani și Oxentea, s-au aflat la evidență ca familii în situație de risc 61 de familii cu 65 copii cu vîrsta de pînă la 5 ani. Principalele cauze de deces ale copiilor  cu vîrsta 0-5 ani sînt: Unele afecțiuni în perioada perinatală, traumele și otrăvirile, malformații congenitale , dar și bolile aparatului respirator.
     Accidentele la copii 0-5 ani se petrec, în majoritatea cazurilor acasă și ele nu sînt întîmplătoare. Astfel , în fiecare zi , viața și sănătatea copiilor este pusă în pericol atunci cînd părinții sau alți membrii ai familiei consumă băuturi alcoolice, neglijează copii, nu-i îngrijesc și alimentează corespunzător sau fac unele gesturi simple care pot avea urmări grave: lasă cana cu ceai pe marginea mesei, gătesc cu copilul mic în brațe, lasă substanțele de spălat pe podeaua casei, lasă medicamentele la îndemîna copiilor ș.a. În același timp, măsurile de prevenire a accidentelor la copii de pînă la 5 ani sînt foarte simple, dar  care  pot proteja copilul de accidentare în perimetrul casei și curții:

  • O bună supraveghere a copilului mic
  • Îndepărtarea pericolelor din anturajul copilului
  • Supraveghetorul renunță la comportamentele sale riscante
Această informare a populației vine să responsabilizeze comunitatea și fiecare părinte în parte, ca să fie atenți la lucrurile din anturajul copiilor pentru a le păstra sănătatea.
     Conform planului stabilit, pentru monitorizarea situației la nivel local asemenea vizite urmează a fi petrecute în toate localitățile raionului.
 
                                                                    Constantinov Elena
                                                                    șef adjunct DASPF, coordonatorul EMD 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Vizită de lucru a echipei multidisciplinare teritoriale în s. Pîrîta - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta