Harta site-ului
Ajutor
Recomandările Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor pentru consumatori în perioada sărbătorilor de Paști
Recomandările Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor pentru consumatori în perioada sărbătorilor de Paști

Perioada premergătoare sărbătorilor pascale se manifestă prin agitație umană sporită, în special la punctele de comercializare a produselor alimentare. Astfel crește responsabilitatea comercianților de a vinde produse sigure, pe de o parte, și a consumatorilor de a fi atenți la aceste produse, pe de altă parte.
În acest sens, pentru a evita riscul de a procura produse neconforme sau chiar periculoase pentru sănătate, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) adresează consumătorilor următoarele recomandări:
l. Procurarea produselor alimentare, inclusiv cele tradiționale, numai din unități sau spații autorizate sanitar-veterinar.
2. Citirea cu atenție a etichetelor produselor pentru a vă informa privitor la calitatea și compoziția produsului. Informația de pe etichetă trebuie să cuprindă: denumirea produsului, numele și adresa producătorului, lista ingredientelor, cantitatea netă sau volumul de produs, data durabilității minimale sau data limită de consum, țara de origine, condițiile speciale de păstrare și/sau condițiile de utilizare, declarația nutrițională și instrucțiuni de utilizare, în cazul în care omiterea lor ar îngreuna utilizarea corectă a produsului alimentar.
3. Verificarea integrității ambalajului produselor alimentare.
4. Atenție la igiena personalului care vă deservește și la condițiile sanitare de comercializare a alimentelor.
5. Verificarea senzorială și organoleptică a calității produselor alimentare pe care intenționați să le cumpărați (culoare, miros, aspect, gust etc.).
6. După procurare, păstrați produsele conform indicațiilor înscrise de producător pe ambalajul produsului (temperatura de păstrare, umiditatea, eticheta și bonul de casă, etc.).
Datorită faptului că în cadrul sărbătorilor de Paști, tradiția se caracterizează prin consumul unor produse cu un grad mai ridicat de perisabilitate, cum ar fi mielul pascal și ouăle colorate, specialiștii ANSA recomandă să procurați carnea de miel, ied, iepure sau carne provenită de la alte animale, care este însoțită de un certificat sanitar veterinar și poartă marca de sănătate. În cazul când carnea provine din sacrificările efectuate în locurile temporar amenajate pentru sacrificarea mieilor, aceasta va fi comercializată, pe loc, imediat după sacrificare, examinare și marcare de către medicul veterinar. Carnea trebuie să fie elastică, iar în cazul apăsării pe carne trebuie să revină la forma inițială. Mirosul să nu fie acru, rânced sau alterat. Culoarea să fie uniformă în secțiune și suprafața cărnii ușor umed și nelipicioasă.
Carnea provenită din sacrificările efectuate în gospodăria proprie este interzisă comercializării pentru consum public. Un alt produs la mare căutare în această perioadă sunt ouăle, acestea fiind sigure consumului atunci când au marcat data ouatului și sunt însoțite de un certificat sanitar-veterinar. Ouăle trebuie să fie depozitate și comercializate în spații care asigură o temperatură corespunzătoare. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, întreagă, mată, fără miros și fără pete. Albușul trebuie să fie transparent, omogen, curat, limpede, fără pete sau impurități în conținut. Prospețimea ouălor se confirmă și prin densitatea albușului (cu cât albușul este mai fluid, gălbenușul este mai vizibil și mobil, cu atât oul este mai proaspăt). La ouăle proaspete gălbenușul trebuie să fie compact, cu culoarea clară de la galben deschis până la galben roșietic, cu miros și gust plăcut caracteristic ouălor proaspete.
Nu uitați că înainte de consum, ouăle trebuie să fie spălate, deoarece de pe coajă pot pătrunde în alimente microorganisme dăunătoare sănătății.
De asemenea, laptele și produsele din lapte pot fi valorificate de către producători doar în spații autorizate sanitar-veterinar și în condițiile în care acestea sunt însoțite de un certificat sanitar-veterinar.
Referitor la alte produse alimentare tradiționale specifice: cozonaci, prăjituri, produse de panificație, legume de sezon, etc, se pot comercializa în spații amenajate și autorizate, sub controlul personalului de specialitate.
Atenționăm repetat că, în scopul evitării apariției toxiinfecțiilor alimentare și pentru protejarea sănătății consumatorilor, ANSA încurajează consumatorii să nu susțină comercializarea produselor alimentare de origine animală sau non-animală din spații improvizate, nesupuse controlului sanitar-veterinar sau în sistem de vânzare stradal, în care nu este asigurată o temperatură  și o stare de igienă corespunzătoare.
În cazul în care se constată nereguli, care ar putea pune în pericol sănătatea publică, consumatorii (produse cu termen de valabilitate expirat sau comercializarea acestora cu nerespectarea regimului termic, etc.) sunt rugați să sesizeze Direcția teritorială pentru Siguranța Alimentelor Criuleni (cu raza de acoperire și a raionului Dubăsari) la nr. de telefoane:0248-24010 sau să apeleze Linia Fierbinte ANSA 080080033.
 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Recomandările Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor pentru consumatori în perioada sărbătorilor de Paști - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta