Harta site-ului
Ajutor
Recomandări pentru consumatori în perioada sărbătorilor de iarnă
Recomandări pentru consumatori în perioada sărbătorilor de iarnă

În apropierea sărbătorilor de iarnă când, în mod tradiţional, creşte consumul de produse alimentare, Direcția Raională pentru Siguranța Alimentelor recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar-veterinar.
   Produsele alimentare care sunt în conformitate cu cerinţele ce reglementează siguranţa alimentelor se consideră ca neprezentînd riscuri pentru sănătatea consumatorilor. Calitatea produselor alimentare şi a materiei prime se confirmă prin certificate de inofensivitate, certificate sanitar-veterinare şi cerificate de conformitate a calităţii, după caz, care pot fi solicitate de către consumatori în momentul achiziției produselor alimentare, pentru a se asigura de inofensivitatea acestora.
   Pentru a evita situaţiile în care, din cauza aglomeraţiei din pieţe şi magazine, în ajunul sărbătorilor pot fi achiziţionate în grabă produse neconforme, care pot pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa dvs., DRSA recomandă consumatorilor să fie atenți la câteva aspecte:     
  • Existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse produsele alimentare;
  • Integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi a comercializării. Ambalajul trebuie să fie curat, nedeteriorat, să nu prezinte  semne de bombaj;
  • Modul de informare despre produsele alimentare. Eticheta trebuie să conțină date cu privire la denumirea produsului, lista ingredientelor, aditivii alimentari, cantitatea netă, volumul produsului alimentar, data fabricării și termenul de valabilitate, condițiile de păstrare, numele sau denumirea comercială și adresa producătorului sau a importatorului, distribuitorului, date privind identificarea lotului, țara de origine, instrucțiuni de utilizare a produsului, valoarea nutritivă;
  • Se interzice aplicarea pe ambalaj sau pe etichetă a autoadezivelor pentru a nu duce în eroare consumatorul și pentru a se evita dubla informare. Informația conținută de etichetă trebuie să fie prezentată în limba de stat,  fără a exclude redactarea acesteea şi în alte limbi.
   Pentru a alege corect produsele  alimentare de origine animală, cum ar fi carnea, produsele din carne, peștele, ouăle, laptele și produsele lactate, venim cu următoarele recomandări:
  • Carnea trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz pal pînă la roşu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma iniţială şi să nu prezinte suprafaţa lipicioasă, urît mirositoare. Atrageţi atenţia la ştampila de control sanitar-veterinar;
  • La procurarea peştelui în stare proaspătă acordați o atențier sporită ca suprafaţa acestuia să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roşii, cu nuanţă caracteristică speciei, fără rupturi;
  • La procurarea ouălor examinaţi aspectul lor exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie integră, curată, mată, poroasă, fără pete şi miros.
Atenţie! Vînzarea ouălor în unităţile de desfacere se face numai în locuri separate. Ouăle trebuie să fie marcate corespunzător, să dețină informație cu privire la codul producătorului și data ouatului. Termenul de valabilitate a ouălelor constituie 28 zile de la data ouatului.
  • La procurarea laptelui trebuie să cunoaștem că acesta trebuie să aibă culoare albă cu nuanță slab gălbuie, ce se accentuează în cazul laptelui cu conținut sporit de grăsime și caroten.
Atenţie! Cumpărați lapte din vitrine frigorifice ce au temperaturi cuprinse între 4-6 0C. Dacă temperatura este mai ridicată, riscați să cumpărați lapte alterat. Păstrați laptele în frigider, în vas închis, deoarece absoarbe foarte ușor mirosurile străine.
   Pentru a elimina riscurile apariției toxiinfecțiilor alimentare, nu procuraţi alimente după data limită de consum sau cu termenul de valabilitate expirat, depozitaţi şi păstraţi alimentele conform instrucţiunilor producătorului și neapărat ţineţi cont de instrucţiunile producătorului privind congelarea, decongelarea şi pregătirea bucatelor.
  • Atenție! Asigurați-vă că organizați festivități numai în locuri autorizate. Acceptarea  în cadrul unităților de alimentație publică a produselor alimentare preparate în condiții casnice este interzisă.
    În cazul în care consumatorii constată nereguli, care ar putea pune în pericol sănătatea publică, sunt rugați să sesizați reprezentanții Direcției Raionale pentru Siguranța Alimentelor Dubăsari, tel de contact 0248 55 450 sau 0248 55 280.
 
                                                                                                                             DRSA Dubăsari                                                                     

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Recomandări pentru consumatori în perioada sărbătorilor de iarnă - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta