EnRoРу
Pesta porcină africană – măsuri de prevenire a răspândirii pe teritoriul raionului Dubăsari
Pesta porcină africană – măsuri de prevenire a răspândirii pe teritoriul raionului Dubăsari

Pesta Porcină Africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la  100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Virusul acestei boli nu se transmite la om și nu afectează omul.
Recent, în localitatea Cimișeni din raionul Criuleni, în exploatații non profesionale au fost înregistrate două focare de Pestă Porcină Africană la porcine.
În urma ordinului emis de organele abilitate cu privire la zonarea în cazul focarelor de Pestă Porcină Africană, Pestă Porcină Clasică, Pestă Bovină sau Febra Aftoasă, s. Pîrîta din raionul Dubăsari, a fost inclus în zona de supraveghere, deoarece se localizează în raza de 10 km – limita prevăzută pentru stabilirea zonei de la focar.
În acest sens, facem apel către cetățenii raionului, în special locuitorii s. Pîrîta să acorde o atenție sporită porcinelor din gospodării, iar în cazul în care apar semne ce prevestesc infectarea animalului să sune la organele administrației publice locale sau la Subdiviziunea teritorială mun. Chișinău / Ialoveni / Strășeni / Criuleni / Dubăsari, șef-adjunct direcție dl Igor POSTOLACHI 0248-24-0-10, 0248-24-0-23 sau 0248-22-4-65.
Pesta porcină este caracterizată clinic prin creșterea temperaturii corpului- febră mare, tulburări cardiovasculare, respiratorii și nervoase, lipsa poftei de mâncare, respirație îngreunată, vomă, imposibilitatea porcului de a sta în picioare, pete roșii albăstrui pe piele, în special în zona urechilor și a râtului, tuse, diaree.
Perioada de incubație oscilează între 3 și 15 zile, în medie este de 4-5 zile. Primul semn care apare este hipertermia care atinge 41-42⁰C și se menține la acest nivel 3-4 zile.
Deși temperatura este ridicată, porcii sunt în continuare vioi, apetitul este prezent. Semnele clinice pot apărea către sfârșitul hipertermiei sau după dispariția acesteia. 
Pentru a proteja porcii din exploataţii de această boală, se recomandă respectarea următoarelor:
  • nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;
  • creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu alţi proprietari de porci domestici;
  •  nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie;
  • nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar-veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit.
Important!!! Stimați cetățeni nu practicați procurarea cărnii din anunțuri plasate pe diferite platforme de socializare, acestea nu vă garantează că nu ve-ți consuma carne infectată deja, ca în cazul de la Cimișeni, mai ieftin nu înseamnă și sănătos. Evitați pe cât posibil comerțul stradal...
Marina LUPAȘCO, specialist superioară

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Pesta porcină africană – măsuri de prevenire a răspândirii pe teritoriul raionului Dubăsari - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta