Harta site-ului
Ajutor
Seminar metodologic republican cu psihopedagogii din cadrul Serviciilor de Asistenţă Psihopedagogică
Seminar metodologic republican cu psihopedagogii din cadrul Serviciilor de Asistenţă Psihopedagogică

În perioada 12-14 decembrie  2016, a fost organizat  de către Centrul Republican de Asistență Psihopedagogică în colaborare cu Kultur Kontakt Austria seminarul metodologic la tema „ Incluziunea şcolară a copiilor cu tulburări din spectru autist” , adresat psihopedagogilor speciali din cadrul Serviciilor de Asistență Psihopedagogică din Republica Moldova.
Obiectivul seminarului a fost realizarea feedbackului profesional prin schimbul de experiență a experților din Austria în acordarea serviciilor de calitate copiilor cu tulburări din spectru autist.
  Ce este autism? Autismul este o tulburare a creierului care interferă adesea cu abilitatea de a comunica şi de a relaţiona cu cei din jur. 
Un copil cu autism poate avea deprinderi de autonomie personală foarte bine formate, nivel cognitiv conform vîrstei, dar să nu răspundă la nume, prezintă întîrziere în dezvoltarea limbajului, contact vizual slab sau inexistent, dezinteres pentru persoanele din jur, rezistenţa mare la schimbare şi poate să se opună la realizarea oricărei sarcini cerută de către un adult manifestând protest vehement la încercarea de introducere în orice fel de activitate/interacţiune.
Semnele autismului se dezvoltă aproape îndotdeauna înaintea împlinirii vârstei de 3 ani, deşi această afecţiune este uneori diagnosticată abia mai târziu. 
În mod tipic, părinţii devin îngrijoraţi atunci când observă că fiul/fiica lor nu începe să vorbească şi nu răspunde sau nu interacţionează ca şi ceilalţi copii de aceeaşi vârstă.
De regulă, copiii cu autism nu au o dezvoltare normală a vorbirii şi pot să "pară" surzi, deşi testele de audiometrie sunt normale. 
Autismul afectează modul în care copilul percepe şi procesează informaţia senzorială. 
Severitatea autismului variază. Unii au nevoie de un însoţitorîn aproape toate domeniile vieţii lor cotidiene, în timp ce alţii pot fi capabili să funcţioneze la un nivel foarte ridicat şi pot chiar să meargă la o şcoală normală.
Deşi ,această afecţiune durează toată viaţa şi determină diferite grade de izolare socială, tratamentul poate aduce o ameliorare semnificativă în viaţa persoanelor cu autism.
Diagnosticarea din timp şi tratamentul adecvat au dus la creşterea numărului de persoane cu autism care sunt capabile să traiască independent atunci când ajung la vârsta adultă.
În medie, în lume unul din 110 copii este afectat de autism. Conform datelor raportului Centrului Mondial de Control al Maladiilor (CDC) pentru 2009, la fiecare 20 de minute este înregistrat un caz nou de autism, astfel 67 de copii pe zi sunt diagnosticați cu autism.
În R. Moldova, ultimele statistici ale Ministerului Sănătății arată că la evidența medicilor se află 191 de persoane care suferă de autism, dintre care 167 de copii. Cu toate acestea, Organizația părinților şi copiilor „SOS Autism” susține că, în realitate datele statistice sunt mult mai mari.
Care sunt 10 semne de alarmă în comportamentul copiilor cu autism:

  1. Copilul nu răspunde când îl strigi pe nume
  2. Nu-ţi arată cu degetul ce vrea, ce a văzut, ce l-a surprins
  3. Nu arată obiectele uzuale
  4. Nu se joacă «normal » cu jucăriile
  5. Nu îşi arată părinţii la cerere sau alte persoane apropiate
  6. Nu se uită unde-i arăţi,nu urmează indicaţii
  7. Nu vorbeşte sau nu comunică
  8. Nu imită la cerere sau spontan copiii sau adulţii
  9. Are mişcări repetitive executate îndelung
  10. Preferă obiectele în locul jucăriilor, iar jucăriile le aliniază, le bagă în gură, le învârte sau le răstoarnă
Experţii din Austria  au expus o serie de recomandări şi propuneri vizavi de  asistenţa educaţională necesară pentru copiii cu tulburări din spectru autist. Aducem mulţumiri experţilor din Austria  şi Centrului Republican de Asistenţă Psihopedagogică pentru formarea specialiştilor din SAP şi organizarea la un nivel foarte înalt.
 
                                                                  Natalia Pisari, psihopedagog reabilitar SAP

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Seminar metodologic republican cu psihopedagogii din cadrul Serviciilor de Asistenţă Psihopedagogică - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta