Harta site-ului
Ajutor
Seminar instructiv - metodic cu Coordonatorii pentru protecţia copilului şi psihologii şcolari
Seminar instructiv - metodic cu Coordonatorii pentru protecţia copilului şi psihologii şcolari

 Luni, la data de  10 aprilie  curent, Serviciul de asistenţă psihopedagogică a organizat un seminar instructiv – metodic, unde au fost invitaţi Coordonatorii pentru protecţia copilului şi psihologii şcolari. În contextul promovării fenomenului de  jocuri periculoase online şi fenomenului suicidar, a aparut necesitatea organizării unei întruniri  cu scopul de a explica modul de aplicare a Procedurii de organizare instituţională şi de intervenţie a lucrătorilor instituţiilor de învăţământ în cazurile de abuz, neglijare, exploatare, trafic al copilului, în prevenirea suicidului la copii, identificarea şi referirea cazurilor grave  şi a acţiunilor şcolii în  aceste cazuri .Prevenirea suicidului este parte integrantă a programelor de protecţie a copilului şi de prevenire faţă de abuz şi neglijare. Cadrul general de organizare  a actriviţăţilor  de prevenire a violenţei în instrituţiile de invătămint este reflectată în Metodologia de aplicare a procedurii de organizare  instituţională şi de intervenţie a lucrătorilor de invăţămînt preuniversitar aprobată prin Ordinul nr.858 din 23 august 2013. Programele de prevenire a suicidului  vizează, în primul rînd dezvoltarea abilităţilor de a face faţă provocărilor, dezvoltarea abilităţilor de adaptare, de rezolvare a problemelor, luarea deciziilor importante în viaţă, construirea de relaţii prietenoase, gestionare de emoţii, stări depresive. Precum şi  de utilizarea responsabilă a surselor de informare, a internetului în special, iniţierea discuţiilor despre resursele şi serviciile de suport disponibile  la nivel instituţional, local şi raional, încurajarea adolescenţilor de a solicita şi primi ajutor. Misiunea angajaţilor instituţiilor de învăţământ rămine a fi, prin înţelegerea şi recunoaşterea factorilor care influenţază vulnerabilitatea la copii, identificarea şi monitorizarea copiilor din grupul de risc. Astfel am propus  în agenda seminarului  următoarele aspecte:
*Analiza reperelor metodologice  privind cadrul de organizare a activităţilor de prevenire a suicidului  şi reacţia instituţiei de învăţământ la cazurile de suicid.
*Programe de prevenire a violenţei în mediul online .Strategii de dezvoltare a abilităţilor de navigare sigură în mediul online a tinerilor.
*Politica de protecţie a copilului a Instituţiei de învăţămînt context/ actualitate, obiective, componente, proces de elaborare.
* Examinarea ,,Regulamentului de activitate pentru psihologii şcolari.
 Raspunsurile la intrebările : Care ar fi pîrghiile de a interveni ? Avem sau nu  criză de parentaj? Ne cunoastem sau nu copiii destul de bine? Cum să identificăm riscurile asociate sănătăţii emotionale a copiilor? Cum facem faţă la pericolele şi  provocările din mediul online? au fost structurate în suportul informaţional şi recomandările  pentru profesori, administraţia şcolii, părinţi, elevi şi psihologi.  În a doua parte a seminarului a fost propus spre examinare Regulamentul de organizare a activității psihologului în invăţământul general,  dna. Natalia Pisari, psihopedagog din cadrul serviciului,  a moderat  discuţia cu specialistii  psihologi. Punctele esenţiale  puse în discutie au fost activitaţile de baza ale psihologului, scopul activității psihologului, condiţiile de accedere la funcţia de psiholog, formarea acestuia şi raportarea unei unitaţi de psiholog la număr de beneficiari. Deciziile comune vor sta la baza reglementărilor din Legea psihologului care se elaborează în Parlament.
În concluzii: Provocările Secolului XXI ne demonstrează o evoluție a pericolelor, necunoscute ieri, devenite virale și contagioase azi, cu o necesitate de rectificare a viziunilor și mecanismelor clasice de intervenție! Provocările inovative și fără precedent, necesită o abordare creativă, ieșită din tiparele obișnuitului.
                                                                          Tatiana LUNGU , şef  Serviciu asistenţă psihopedagogică
 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Seminar instructiv - metodic cu Coordonatorii pentru protecţia copilului şi psihologii şcolari - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta