Harta site-ului
Ajutor
Muzeul de Istorie și Etnografie din satul Doroțcaia
Muzeul de Istorie și Etnografie din satul Doroțcaia

Muzeul de Istorie și Etnografie din satul Doroțcaia, raionul Dubăsari situat în centrul satului, alături de Memorialul ,,Gloria Militară” își adună zilnic vizitatorii. Despre istoria muzeului, piesele expuse și perioada actuală în care muzeul se extinde vorbește Andrei Berzan, Directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie din Doroţcaia.
 
Care este istoria muzeului, când a fost deschis?
Muzeul din satul Doroțcaia a fost deschis la data de 9 mai 1985, cu denumirea „Muzeul Gloriei de Luptă şi Muncă”, avînd suprafaţa totală de 41 m 2, într-o clădire special construită  lîngă Memorialul Gloriei Militare.  Primul director al Muzeului  a fost veteranul Marelui Război pentru Apărarea Patriei şi veteranul muncii, fostul preşedinte al Colhozului „Chirov” din sat, dl Evstratiev Terentii Maximovici. Apoi din 1992 până în 2007 director al muzeului a fost Timofei Semion Galiț, veteran al muncii. La data de 2 mai anul 2002  muzeul a trecut la balanţa primăriei. După ce au fost depuse toate documentele necesare la Ministerul Culturii al Republicii Moldova la 22 septembrie 2004,  muzeul din satul Doroţcaia a fost înregistrat cu denumirea completă de Muzeul de Istorie şi Etnografie. Eu lucrez la acest muzeu din anul 2003, iar în calitate de director din 2007.
 
Muzeul de Istorie și Etnografie din Doroțcaia, ce rol are pentru societate ?
Muzeul este un organism viu, plin de viață, cu multă culoare care crește în fiecare zi. Aici sunt adunate lucrări de valoare, lucrări care au mai mulți ani în spate și pentru vizitatori este ceva plăcut că pot vedea istoria neamului nostru și a localității. Este locul în a cărui istorie sper să rămână cu tot ce am făcut eu și cei care au contribuit și vor contribui.
 
Câte exponate sunt în muzeu?
Noi am colectat din teritoriu, din împrejurări, mai multe raioane obiecte chiar și de uz casnic care au adus la necesitatea de a extinde muzeul. Astfel, s-au acumulat la 6000 de piese de muzeu, care sunt expuse în 4 săli. Sunt mai multe doar ca nu sunt expuse din cauza că nu avem spațiul necesar, obiecte mari precum sunt căruțe, văstacuri și altele.

Care este varietatea obiectelor expuse în muzeu?
La data de 18 mai 2016 fondurile de bază a pieselor de muzeu au constituit 6316, dintre care fotografii 2930, etnografie – 463, numizmatică – 412, arheologie – 230, pictură, documente, arme și armuri, manuscrise și tipărite, vestimentație și accesorii, filatelie și altele.
 
De unde au fost aduse exponatele?
Pe parcursul a mai multor ani în șir, materialele expoziționale au fost adunate de către militarii sovietici, care au participat la eliberarea satului Doroţcaia de sub ocupaţia fascistă în primăvara anului 1944 , de către veteranii Marelui Război  pentru  Apărarea Patriei şi a muncii din sat. De la instituţiile care activau în sat au fost colectate  mai multe materiale istorice, documente şi fotografii, obiecte şi muniţii militare, diferite cadouri aduse de delegaţii din mai multe instituţii din raion şi republică. Multe din obiectele muzeale - diplome, ordine şi felicitări - au fost aduse în dar Colhozului „Chirov” a s. Doroţcaia.
 Majoritatea exponatelor sunt din Doroțcaia, dar avem și din regiune. Sunt din Camenca, din raionul  Dubăsari, Grigoriopol, Orhei, Vadul lui Vodă, s. Larga, precum obiecte din timpul lui Petru I și Suvorov.
 
Puteți să ne spuneți povestea a unora dintre ele?
Avem o istorie bogată a satului care are mai mult de 500 de mii de ani și avem o comoară găsită de cetățeanul satului Doroțcaia în anul 1965. Au fost găsite 290 de monede grecești, doar că în muzeu sunt doar copiile acestora. Tezaurul acesta este cunoscut de mai multe țări și vin delegații și tot sunt întrebat unde e bogăția noastră despre care se tot vorbește.
Însă când au fost găsite acest cetățean a avut unele probleme și monedele i-au fost luate și au fost duse în Sankt Petersburg pentru a fi studiate și 27 de monede cele mai prețioase au rămas acolo, nu vor să le întoarcă în Republica Moldova. Monedele pe care le-au întors se află acum la Chișinău la Muzeul de Arheologie şi Istorie Naturală, ca să ai acces la ele trebuie să achiți o sumă mare doar ca să le vezi.
 
Ce s-a schimbat de când a fost deschis și de ce modificări are nevoie muzeul?
Într-o perioadă scurtă din 2003 până în prezent s-au adunat și mai multe lucrări etnografice, care au nevoie de un spațiu mult mai mare decât acesta pe care îl avem în prezent, de aceea este nevoie de extinderea muzeului. Avem nevoie de o anexă a muzeului sub cerul liber dar totuși să aibă și un acoperiș, acolo să păstrăm obiectele mari ca pluguri, topoare, vârstacuri, armament, pietre mari.
 
Cum reușiți să atrageți vizitatorii la muzeu, în special tinerii?
În muzeul Doroțcaia în fiecare an vin delegații din mai multe țări ale lumii precum Germania, Franța, Anglia, Federația Rusă, România, Ucraina, Japonia care spun că au fost în multe orașe mari în Europa și a lumii dar nu știau că în Doroțcaia este un muzeu cu o încăpere mică, dar în care asortimentul la piesele muzeale este foarte bogat și extins. Foarte mulți copii vin chiar din școlile din raion. Cei mai mulți vizitatori sunt  în apropiere de 9 mai, la 300-350, iar pe parcursul anului în jur de 2800-3000. Avem și o carte de vizită care este deja de mult timp unde fiecare vizitator scrie ceva, fiecare delegație scrie în limba lor.
 
Cu ce se poate mândri în prezent Muzeulde Istorie și Etnografie din Doroțcaia?
Se poate mândri cu varietatea obiectelor expuse și prin faptul că Muzeul din s. Doroţcaia a obţinut Diploma Asociaţiei veteranilor războiului şi conflictului armat din Republica Moldova şi este menţionat cu „Insigna de onoare AVRCAL RM” pentru lucru adus de folosinţă în mişcarea veteranilor Republicii Moldova şi educaţia civico - patriotică a tineretului.
 
Anastasia LUCHIANOV
Studentă anul III, USM

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Muzeul de Istorie și Etnografie din satul Doroțcaia - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta