Harta site-ului
Ajutor
Omagiu pentru victimele avariei nucleare de la Cernobîl produsă acum 35 de ani
Omagiu pentru victimele avariei nucleare de la Cernobîl produsă acum 35 de ani

Astăzi, 26 aprilie, se împlinesc 35 de ani de la producerea celui mai grav accident din istoria energiei nucleare - avaria nucleară de la Cernobîl, accident, soldat dintr-o explozie a centralei, urmată de contaminarea radioactivă a întreg spaţiului european al fostei Uniuni Sovietice, Europei şi părţilor estice ale Americii de Nord.
Era zi de sâmbătă, 26 aprilie 1986,  când la orele 01:23:45 , reactorul nr. 4 a suferit o explozie catastrofală a cazanelor sub presiune de abur din componența acestuia, care a declanșat un incendiu, o serie de explozii adiționale și scurgeri radioactive. Radioactivitatea fiind dusă prin vânt spre frontierele internaționale. Avaria s-a produs în apropiere de oraşul Pripeati‎‎, Ucraina, care actualmente este părăsit.
Astăzi omenirea comemorează, prin depunere de flori la monumentele eroilor căzuți, victimele catastrofei de la C.A.E. Cernobîl.
Măsura comemorativă, a fost organizată și în s. Coșnița, centrul administrativ al raionului Dubăsari, cu participarea conducerii raionului Dubăsari, șefi de secții, direcții, membri ai organizației obștești ,,Cernobîl” din raion, participanți la lichidarea consecințelor catastrofei produse acum 35 de ani.
Dl Grigore FILIPOV, președintele raionului Dubăsari, a mulțumit participanților pentru prezență, pentru eroismul și curajul de care au dat dovadă acum 35 de ani ,,vă doresc să fiți sănătoși și familia să vă fie mereu alături. Fie ca această catastrofă să rămână istorie, iar  dvoastră împreună cu rudele celor care nu s-au mai întors din nobila acțiune de salvare a vieților omenești, împreună să păstrăm veșnic vie memoria și sacrificiul făcut acum 35 de ani”.
Dl Sergiu Guvir, participant la lichidarea avariei de la Cernobîl, în prezent șef Secție agricultură și cadastru și-a răscolit amintirile și s-a împărtășit cu clipele trăite acum 35 de ani. ,,Eram tineri, poate și nu realizam bine ce se petrece, când în toiul nopții ne-au trezit și am urmat alți camarazi, eroi pentru a salva oamenii, familiile acestora din calea norului radioactiv”.
Deflagraţia produsă la Cernobîl a avut consecinţe majore asupra sănătăţii, a mediului înconjurător.
Numărul total de decese variază, în funcţie de sursă, de la câteva zeci de cazuri până la câteva milioane.
La lichidarea consecinţelor catastrofei au participat 3550 de cetăţeni ai Moldovei de pe ambele maluri ale Nistrului: medici, ingineri, militari — oameni de diferite şi multe specialităţi au lucrat în zona de radiaţie, riscându-şi nu numai sănătatea, dar, după cum s-a dovedit mai târziu, şi însăşi viaţa. Potrivit datelor 95 la sută din ei au devenit invalizi, iar 725 de oameni au decedat din cauza diferitelor boli provocate de condiţiile în care au participat la operaţiunile de lichidare a avariei. Circa 1750 de copii ai participanţilor la operaţiunile de lichidare "au moştenit" de la părinţi boli grave.
Marina LUPAȘCO, programator
 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Omagiu pentru victimele avariei nucleare de la Cernobîl produsă acum 35 de ani - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta