EnRoРу
Atenționare cu privire la pericolul pentu sănătate provocat de ambrozie și necesitatea eradicării acesteia
Atenționare cu privire la pericolul pentu sănătate provocat de ambrozie și necesitatea eradicării acesteia

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează asupra necesității întreprinderii acțiunilor de prevenire a impactului negativ al ambroziei asupra sănătății publice şi distrugere a acestei plante, în scopul implementării Hotărârii Guvernului nr.967/2018 privind combaterea și prevenirea răspândirii buruienii ambrosia şi asigurării unui mediu sănătos de viaţă prin diminuarea riscurilor pentru sănătatea populației.
Proprietarii de terenuri, cu drept de posesiune, indiferent de locul amplasării, în intravilanul sau extravilanul localităților, sunt obligați să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a ambroziei, prin cosire, smulgere, tratare cu produse de uz fitosanitar înregistrate în Registrul de stat al produselor de uz fitosanitar și al fertilizanților, sau alte lucrări şi metode specifice în perioada cuprinsă între răsărirea plantei şi sfârşitul perioadei de vegetaţie, pentru a preveni instalarea şi răspândirea vegetaţiei adventive invazive şi eliminarea acesteia.
Fiind o plantă invazivă, ușor adaptabilă la condiţiile climatice ale țării, rezistentă la fenomene climatice extreme, a căpătat o răspândire largă. Polenul acestei plante, produs în lunile iulie-septembrie, este un alergen cu impact nefast asupra sănătăţii populației și provoacă diferite stări alergice sau stări de șoc anafilactic, necesită o atenție deosebită din partea populației.
Impactul asupra sănătății populației
Simptomele alergiei la polenul de ambrozie se manifestă prin:
- afectarea mucoasei nasului și a ochilor (rinoconjuctivită), manifestată prin strănut, prurit în zona nasului și al ochilor, înroșirea și edemul mucoaselor, lăcrimare;
- accese de astm cu episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau respiraţie șuierătoare;
- afectarea pielii cu leziuni de urticarie (iritare) şi edem al ţesuturilor, care afectează mai frecvent zonele în jurul gurii, nasului, ochiului şi extremităţilor;
- şoc anafilactic – cea mai severă reacţie alergică, cu debut brusc, neaşteptat, tablou clinic deseori dramatic, care poate duce la deces dacă nu se întreprind măsuri de intervenţie medicală urgentă.
Prevenția diminuează efectele nefaste ale ambrosiei și îndepărtează pericolul pentru persoanele alergice!
Persoanele alergice trebuie să evite sau să reducă timpul plimbărilor în spații din natură (parc, pădure, câmpuri), să-și spele frecvent fața și mâinile, să-și schimbe hainele după plimbare, să poarte echipament personal de protecție (măști, ochelari), în funcție de necesitate. Iar, în caz de apariție a simptomelor alergiei sau agravare a stării de sănătate, să se adreseze de urgenţă pentru asistenţă medicală.
Întru minimizarea acţiunii nefaste a polenului de ambrozie asupra sănătăţii populaţiei, solicităm întregii societăţi să se mobilizeze pentru realizarea activităţilor de combatere a acesteia.

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Atenționare cu privire la pericolul pentu sănătate provocat de ambrozie și necesitatea eradicării acesteia - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta