EnRoРу
Ca sa generăm venit în agricultură avem nevoie de culturi agricole cu valoare adăugată înaltă
Ca sa generăm venit în agricultură avem nevoie de culturi agricole cu valoare adăugată înaltă

Cultivarea legumelor în arii protejate a căpătat o mare extindere, atît pe plan mondial, cît şi la noi în ţară. În sere se obţin producţii de legume proaspete şi în extrasezon, necesitatea consumului de legume în sezonul rece fiind evidentă datorită valorii alimentare a acestora şi mai ales a conţinutului ridicat în vitamine şi săruri minerale.
  Prin cultivarea legumelor în sere se obţin producţii foarte mari la unitatea de suprafaţă, producţii ce depăşesc 150 t/ha la tomate, 250 t/ha la castraveţi, 40-60 t/ha la ardei şi vinete etc. Pe plan mondial, prin utilizarea de soiuri şi metode speciale, s-a ajuns la producţii de 700-800 t/ha la castraveţi, 500-600 t/ha la tomate, 300 t/ha la vinete şi 250 t/ha la ardei.
Cultura legumelor în sere prezintă numeroase avantaje. Prin valorificarea legumelor obţinute în sere se poate realiza mari venituri la unitatea de suprafaţă, inclusiv în valută, dacă se face export cu asemenea produse. De asemenea, prin creşterea legumelor în sere se asigură o folosire permanentă a forţei de muncă, acesta fiind un sector cu „foc continuu“, fără pauze tehnologice în cursul anului. În felul acesta se pot obţine producţii mai timpurii cu 3-5 săptămîni faţă de cultura de cîmp, mai ales la speciile pretenţioase faţă de temperatură, cum sunt: tomatele, ardeii, vinetele, etc. Culturile sunt ferite de capriciile naturii, obţinerea producţiei fiind mult mai sigură.
Prin cultivarea legumelor în asa mod, se obţin producţii mai ridicate decît în cîmp, se permite o eşalonare mai bună a producţiei pe o perioadă mai mare de timp. Serele, ca şi solariile, permit o folosire intensivă a suprafeţelor de teren prin culturi succesive şi asociate.
Cultivarea legumelor în sere şi solarii se practică atît toamna, cît şi primăvara. Toamna, în mod obişnuit, se cultivă salată, spanac, ceapă verde, usturoi pentru stufat, iar primăvara se continuă cu specii termofile (iubitoare de căldură), cum sunt tomatele, ardeii, vinetele şi castraveţii.
De o importanţă deosebită pentru fermieri este şi faptul că prin cultura legumelor în spaţiile protejate se pot obţine importante venituri la unitatea de suprafaţă.
Printr-o exploatare raţională, folia de polietilenă poate fi folosită şi timp de 2 ani, situaţie în care cheltuielile se reduc în mod considerabil. Ba mai mult, în ultimul timp au apărut folii de material plastic care rezistă timp de 5-7 ani, astfel cheltuielile cu reamenajarea nu se fac în fiecare an.
   În raionul Dubăsari de mulţi ani se practică această activitate, îndeosebi în satele Pîrîta, Coşniţa şi Doroţcaia, însă în totalitate această ramură, în satele menţionate, este reprezentată de către sectorul particular, serele fiind amplasate pe lîngă casă, din acest motiv suprafeţele lor sînt neînsemnate.
   La Cocieri şi Molovata Nouă însă, au fost construite sere mai mari, pentru cultivarea intensivă a legumelor. Din pricina interdicţiei de a prelucra terenurile agricole amplasate după traseul Rîbniţa-Tiraspol, unii agenţi economici au orientat activităţile spre creşterea culturilor, altele decît cele de cîmp. Ca să fie redus la minim riscul descompunerii colectivelor de muncă, aceste gospodării au infiinţat sere de legume, în anul 2015 – SRL “Agro Tiras” din Molovata Nouă şi în 2016 – GŢ “Nirca Petru” din Cocieri. Anul trecut SRL “Agro Tiras” a avut deja roada, şi nu rea, ceea ce a demonstrat rentabilitatea acesteia. La moment serele sînt gata să fie plantate legumele, este nevoie de puţin timp pentru a se încălzi solul pînă la temperaturile optime. Dacă SRL “Agro Tiras” va planta tomatele în solul care se “odihneşte” din toamnă, atunci “Nirca Petru” a mers pe calea cultivării şi a ridichei timpurii, astfel, după recoltarea acesteia vor fi plantate alte legume.
 
                                                                                                                                                Valeriu POPUŞOI,
                                                                                                                                              specialist principal

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Ca sa generăm venit în agricultură avem nevoie de culturi agricole cu valoare adăugată înaltă - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta