Recomandări întru evitarea toxiinfecțiilor alimentare
În contextul cazului de toxiinfecţie alimentară înregistrată în r-ul Glodeni în urma mesei de pomenire şi în scopul înlăturării riscului de apariţie a altor episoade de toxiinfecţii alimentare, Direcția Raională pentru Siguranţa Alimentelor Dubăsari intervine cu recomandări concrete, după cum urmează:
Operatorii din industria alimentară trebuie să ţină cont de următoarele aspecte:
- Neadmiterea în cadrul unităţilor de alimentaţie publică îndeosebi la diverse evenimente, a produselor alimentare preparate în condiţii casnice;
- Neadmiterea cazurilor de acceptare a produselor alimentare în lipsa actelor, documentelor ce confirmă provenienţa, calitatea şi siguranţa acestora. Calitatea produselor alimentare şi materiei prime se confirmă prin certificat de inofensivitate, certificat sanitar-veterinar şi certificat de conformitate a calităţii, după caz;
- Manipularea şi depozitarea produselor de origine animală (în mod special celor perisabile – carne preparată, carnea tocată, peşte, ouă, lapte şi produse din lapte) să se facă numai în condiţiile asigurării unei igiene şi temperaturi adecvate pentru menţinerea lanţului frigorific;
- Comercializarea şi punerea în consum numai a produselor sigure şi inofensive.
Consumatorilor li se recomandă, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde o mai mare atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele şi a locurilor de unde acestea sunt procurate şi consumate.
DRSA Dubăsari recomandă consumatorilor să verifice cu atenţie:
- caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc.) având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de alterare a produselor alimentare şi nu procuraţi produsele care prezintă caracteristici de produs alterat (miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat şi consistenţa moale-îngheţată, ambalaje deformate, etc.);
- atunci când cumpăraţi produse alimentare, acordaţi atenţie deosebită modului de prezentare a ambalajului; în cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranţă pentru consumator, evitaţi să achiziţionaţi astfel de produse;
- verificaţi dacă este respectată temperatura la care este depozitat/expus la vânzare produsul alimentar ales de Dumneavoastră (temperatura menţionată de producător pe eticheta ce însoţeşte produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziţionat);
- nu recongelaţi un produs alimentar după ce acesta a fost decongelat, dacă producătorul interzice această acţiune (prin menţionare de pe etichetă);
- perioada cu temperaturi caniculare determină un consum mai mare de lichide (apă minerală naturală, apă de masă, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare) la achiziţionarea cărora recomandăm să acordaţi atenţie deosebită modului de depozitare şi expunere având în vedere că expunerea acestora sub acţiunea directă a razelor solare conduce la deteriorarea caracteristicilor produselor menţionate;
- Vă atragem atenţia asupra legumelor şi fructelor comercializate în cadrul pieţelor, în spaţii deschise unde temperatura mediului ambiant foarte ridicată afectează calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdeţurilor etc.);
- nu cumpăraţi alimente din locuri neautorizate;
- verificaţi cu atenţie data durabilităţii minimale, data limită de consum a produselor (termen de valabilitate);
- la procurarea produselor alimentare, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care doriţi să reclamaţi calitatea unui produs.
Alexandru SPIRIDONOV,
Direcția raională pentru siguranța alimentelor
Aparatul Președintelui raionului
Lasa un comentariu