Harta site-ului
Ajutor
Valeriu Papuc, producător de ceapă: Am înlocuit oamenii cu tehnologii moderne și avem rezultate deosebite
Valeriu Papuc, producător de ceapă: Am înlocuit oamenii cu tehnologii moderne și avem rezultate deosebite

Tehnologia modernă de cultivare a cepei – a fost tema seminarului de instruire organizat de Proiectul USAID/APM în cadrul cooperativei Agrogrupprod din satul Pîrîta, raionul Dubăsari.
La ziua demonstrativă au participat peste 30 de producători interesați de cultivarea cepei. Valeriu Papuc, administratorul Cooperativei, a menționat că, cultivarea cepei este o activitate ce poate să aducă profit dacă producătorul este pregătit să investească în acestă cultură și să adopte tehnologii moderne de cultivare.
„Avem în spate 2 ani de activitate. Cooperativa este formată din 5 membri fondatori, care sunt și producători de legume cum ar fi morcov, varză, cartof, sfeclă, porumb zaharat, tomate, vinete, dovleci, bostănei și desigur ceapă pe o suprafață de peste 30 de hectare. Pentru că principala problemă cu care ne confruntăm la moment, nu doar noi, este lipsa brațelor de muncă, ne-am văzut nevoiți să înlocuim oamenii cu tehnologiile moderne. Astfel că, am avut posibilitatea să ne bucurăm de susținerea Proiectului USAID/APM, care ne-a ajutat pornind din momentul fondării cooperativei. În anul curent, am beneficiat și de un grant în sumă totală de jumătate de milion de lei, cu care am procurat utilajele pentru cosirea, ridicarea de la pământ și încărcarea cepei. Acest sezon este primul în care le utilizăm”, ne-a spus producătorul.
Membrii cooperativei dispun de circa 194 de hectare de teren agricol, care este amplasat în aria sistemului de irigare Coșnița, care a fost reabilitat acum 5 ani.
”Acum câțiva ani s-a renovat sistemul de irigare cu ajutorul Proiectului american „Provocările Mileniului”, ceea ce este un avantaj enorm pentru noi. Mai mult ca atât, mai mulți locuitori din regiune s-au implicat în agricultură, fiind o zonă înconjurată de Nistru, aproape de piața de desfacere”.
Pentru a alege soiul potrivit pentru condițiile pedoclimatice din țara noastră, Valeriu Papuc ne-a spus că testează mai multe varietăți de hibrizi, dar și soiuri.
„La moment, testăm mai mulți hibrizi pentru a vedea care se va manifesta cel mai bine. Am semănat hibridul Titan, Valentino, Tarescu, dar și soiuri. În anul precedent am obținut peste 50 de tone la hibrizii de ceapă la hectar, în anul curent abia am început recoltarea, dar așteptăm 60-70 de tone la hectar. Acolo unde am folosit irigarea prin aspersiune roada este un pic mai mică. Ceea ce recoltăm, comercializăm pe piața locală, avem și câteva încercări cu rețelele, dar acestea au condiții pe care la moment nu le putem realiza. Dar ne-am dori să vindem și în rețele. De exemplu, o cerință este ca să livrăm produsul în saci a câte 5-10 kg, dar cu cât este sacul mai mic cu atât cheltuielile sunt mai mari. Noi ambalăm în saci de 20 de kg. Varza o vindem în saci a câte 35-40 kg, cartofii și sfecla la fel în saci de 20 kg. La moment, un kg de ceapă se vinde angro cu 6,5-7 lei kg. Am reușit să procurăm o mașină pentru bilonare, pentru că dacă dorești să adopți o tehnologie de creștere mecanizată atunci fără bilonare nu este posibil”.
Au planuri mari, iar cel mai important își doresc să construiască un frigider pentru a putea păstra mai multe legume ca să le comercializeze în perioada în care se oferă un preț mai bun.
„Ne propunem pe viitor să procurăm și un încărcător mecanizat, pentru că oameni sunt din ce în ce mai puțini, iar cei care au rămas în țară nu doresc să muncească. Ne dorim foarte mult să putem construi frigiderul pentru păstrare ca să avem posibilitatea să comercializăm marfă nu doar la sezon când este un preț mai mic, dar și atunci când este un preț mai competitiv. Așteptăm că, odată cu formarea cooperativei să producem mai mult și mai calitativ, adică o recoltă uniformă și de calitate ca să putem exporta peste hotare. Suntem mulțumiți de suportul pe care l-am avut din partea Proiectului USAID/APM și sperăm să ajungem și la momentul în care să recoltăm 100 de tone de ceapă la hectar. Acesta este obiectivul cooperativei noastre. Experții din Ucraina au spus că investesc până la o mie de euro pentru un hectar de ceapă, dar obțin recolte de 80 -100 de tone. Noi investim desigur mai puțin, dar obținem recolte de 50-60 de tone/ha”.
Membrii cooperativei se străduie să respecte la maxim asolamentul culturilor, pentru că altfel au probleme cu dăunătorii și bolile.
„Dacă nu se respectă asolamentul avem probleme cu dăunătorii și bolile. Respectarea asolamentului se pare a fi un element destul de simplu, dar esențial pentru a obține recolte înalte. Noi am ajuns în momentul în care am realizat că de unul singur nu mai puți face față cerințelor, astfel am reușit să formăm această cooperativă. Trebuie să fii gata să investești pentru a obține rezultate”, a încheiat Valeriu Papuc.
Echipamentul procurat le sporește eficiența și operativitatea procesului de recoltare, dar cel mai important substituie lucrul manual.
Sursa: agrobiznes.md

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Valeriu Papuc, producător de ceapă: Am înlocuit oamenii cu tehnologii moderne și avem rezultate deosebite - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta