Un om sănătos un succes pentru societate
Un om sănătos un succes pentru societate

Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii este marcată anual, la 17 mai. Această zi a fost instituită cu scopul sensibilizării populaţiei asupra efectelor tensiunii arteriale crescute și de a încuraja cetăţenii din întreaga lume să prevină şi să controleze tensiunea arterială crescută ce constituie principalul factor de risc al apariţiei bolilor cardiovasculare.
Hipertensiunea arterială (HTA), cunoscută de asemenea sub numele de tensiune arterială crescută sau hipertensiune, este o boală cronică caracterizată prin valori crescute ale presiunii arteriale a sângelui. Valoarea ridicată face ca inima să pompeze într-un ritm mai accelerat față de ritmul normal pentru a propulsa sângele în vasele sangvine. Presiunea arterială este de două tipuri: presiunea arterială sistolică (presiunea sângelui în artere în timpul contacției mușchiului cardiac) și presiunea arterială diastolică (presiunea sângelui în perioada de relaxare a mușchiului cardiac). Măsurarea presiunii în vasele de sânge sau în cavitățile inimii se poate realiza fie prin metode directe, foarte rar și numai în anumite cazuri deoarece necesită introducerea în vasele sanguine a unei sonde, fie, cel mai frecvent, printr-o metodă indirectă, măsurând tensiunea pereților arteriali cu ajutorul unui aparat numit tensiometru. În perioada de repaus, presiunea arterială normală se încadrează între 100–140 mmHg în cazul presiunii arteriale sistolice (limita superioară) și 60–90 mmHg în cazul presiunii arteriale diastolice (limita inferioară). Presiunea arterială ridicată se identifică cu valori persistente ale presiunii arteriale egale cu sau mai mari de 140/90 mmHg.
Hipertensiunea arterială este clasificată fie ca hipertensiune arterială primară (esențială) sau hipertensiune arterială secundară. Circa 90–95% din cazuri fac parte din categoria „hipertensiunii arteriale primare”, ceea ce înseamnă presiune arterială crescută fără a avea la bază o cauză medicală evidentă. Alte afecțiuni la nivelul rinichilor, arterelor, inimii sau sistemului endocrin determină restul de 5–10% din cazuri (hipertensiune arterială secundară).
Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru cazurile de atac de cord (infarct miocardic), insuficiență cardiacă, anevrisme ale arterelor, boală arterială periferică și este cauza bolilor renale cronice. Chiar și o creștere moderată a valorilor tensiunii arteriale este asociată cu o speranță de viață mai redusă. 
Netratată, sau tratată necorespunzător,hipertensiunea arterială poate duce la invaliditate, infarct sau atac cerebral.
De ce este important să cunoașteți valorile TA:
• OMS estimează că unul din trei adulți cu vârstă de 25 de ani și mai mare suferă de hipertensiune arterială, ceea ce reprezintă peste 1,8 miliarde de oameni. În același timp, aproximativ 50% dintre bolnavi nu știu despre această tulburare.
• La nivel mondial, bolile cardiovasculare provoacă aproximativ 17 milioane de decese pe an, iar aceasta este aproape o treime din numărul total de decese. Dintre acestea, complicațiile hipertensiunii cauzează 9.4 milioane de decese în lume anual.
• IMPORTANT! Dacă hipertensiunea arterială este depistată în timp util, putem minimiza riscul de a dezvolta infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și renală.
Fapte despre hipertensiune:
• Hipertensiunea crește direct riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.
• Hipertensiunea este mai frecventă în rândul persoanelor care suferă de diabet, obezitate, guta sau afecțiuni renale; cei în familia cărora au existat boli similare.
• Riscul este mai mare pentru persoanele cu obiceiuri proaste – fumatori, alcoolici, etc.
• Importanța monitorizării tensiunii arteriale crește odată cu vârsta, dar, din păcate, hipertensiunea se întâlnește și în rândul copiilor și adolescenți.
• Hipertensiunea este o boală asimptomatică, de aceea se numește „ucigaș tăcut”. Simptomele precum durerile de cap, somnolența, palpitațiile, vederea încețoșată, amețeli, dificultăți de respirație, oboseală etc. se manifestă atunci când boala a progresat deja.
Ce puteți face pentru a minimiza riscul apariției hipertensiunii arteriale și dezvoltarea consecințelor sale:
• Mențineți un stil de viață sănătos și, cel mai important, insuflându-l și generației tinere.
• Reduceți cantitatea de sare la 5 grame pe zi, precum și consumul de grăsimi, în special cele saturate. Consumați zilnic cel puțin 5 fructe și legume.
• Renunțați la obiceiurile proaste.
• Făceți cel puțin 30 de minute de exerciții pe zi și de cel puțin cinci ori pe săptămână.
• Mențineți o greutate corporală normală. Indicele de masă corporală (nu trebuie să fie mai mare de 25), poate fi calculat prin împărțirea greutății în kilograme la înalțime în metri la pătrat. De asemenea, puteți măsura talia. La bărbați, această cifră nu trebuie să depășească 102 cm și la femei 88.
• Învățați să controlați stresul, care astăzi, din nefericire, este mult prea prezent în viețile tuturor.
 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Un om sănătos un succes pentru societate - Title: Title general site

,