Harta site-ului
Ajutor
Recomandări DRSA pentru consumatori în privința peștelui în stare proaspătă, refrigerată, congelată sau conservată
Recomandări DRSA pentru consumatori în privința peștelui în stare proaspătă, refrigerată, congelată sau conservată

Direcția Raională pentru Siguranța Alimentelor vine cu recomandări și sfaturi utile în privința procurării peștelui în stare proaspătă, refrigerată, congelată sau conservată. CE TREBUIE SĂ CUNOAŞTEM  ÎNAINTE DE A PROCURA PEŞTE:
Peştele se comercializează în stare proaspătă, refrigerată, congelată sau conservată. Peştele  nu trebuie să aibă leziuni mecanice, trebuie să fie curat, să aibă culoarea naturală a pielii şi a solzilor (caracteristică fiecărei specii), bronhii de culoare de la roşie întunecată până  la roz.Peştele proaspăt nerefrigerat se supune alterării ca urmare a dezvoltării microorganismelor de putrefacţie. În timpul comercializării, peştele trebuie să se păstreze în încăperi frigorifice ori în căzi speciale cu apă. Temperatura optimă a apei trebuie să fie de plus 4-60C (pe parcurs se răceşte cu gheaţă până la plus 10C) 
Peştele proaspăt nerefrigerat, în condiţiile expuse mai sus, se păstrează nu mai mult de 24 ore.

Suprafaţa peştelui  trebuie să fie curată, fără lovituri şi semne de boală, solzii să aibă culoarea naturală, caracteristică speciei date şi să fie lipiţi strâns de corpul peştelui.
Atenţie!!! Înainte de a cumpăra peşte, examinaţi atent ochii şi urechile acestuia. Renunţaţi să-l cumpăraţi, dacă are ochii înfundaţi în orbite sau urechile dezlipite de bronhii.
Dacă peştele nu are cap, atunci aveţi în vedere, că la peştele proaspăt, carnea este prinsă bine de oase, iar solzii opun rezistenţă la desprindere.
Atenţie!!! Nu procuraţi peşte cu bronhiile de  culoare cenuşie. Mucoasa de pe pielea peştelui alterat are un miros specific neplăcut, iar la apăsare degetul intră cu uşurinţă în carne lăsând urme care nu mai revin la normal.
Peştele refrigerat este acel peşte la care temperatura corpului în profunzimea ţesutului muscular variază de la minus 10C la plus 50C. Atenţie!!!Pentru comercializare nu se admite peştele refrigerat cu leziuni mecanice, cu consistenţă slab compactă, cu miros acriu sau de fermentare în bronhii, cu prezenţa stratului exterior mucilaginos (cleios.).   
Peştele congelat se consideră acel peşte la care temperatura în profunzimea ţesutului muscular este coborâtă de la minus 60C până la minus 180C cu menţinerea calităţii gustative şi a valorii nutritive a peştelui viu.După decongelare, consistenţa peştelui trebuie să fie compactă, să aibă mirosul peştelui proaspăt, fără semne şi caractere de râncezire (alterare).
Atenţie!!!Peştele congelat cu o prospeţime îndoielnică are miros de grăsime oxidată (rânced) şi ochii pot fi înfundaţi în orbite.
Conserve și semiconserve din pește
Sortimentul de conserve şi semiconserve din peşte este divers: conserve naturale, conserve din peşte în suc propriu, conserve din peşte cu adaos de ulei vegetal, conserve din peşte în sos de tomate, şprote în ulei, semiconserve cu diferite adaosuri şi multe altele.
   Conservele din peşte se ambalează în cutii metalice sau din sticlă (semiconservele – în cutii metalice sau polimerice). Pe cutii trebuie să fie informaţiile respective prin desene litografice sau eticheta de hârtie. Totodată, cutiile trebuie să fie marcate cu semne convenţionale, situate în două sau trei rânduri:
- primul: data fabricării (ziua, luna, anul - fiecare din ele cu câte 2 cifre);

  • al doilea:  termenul de valabilitate (poate include 6 cifre);

  • al treilea: numărul schimbului (o cifră) şi indicii industriei piscicole -„P” (pentru produsele din ţările Comunităţii Statelor Iindependente).

    În unele cazuri pe ambalaj sunt imprimate numai două rânduri şi identificarea se va face citind cu atenţie eticheta produsului pe care trebuie să fie prezentată descifrarea primului rând  (se indică data fabricării din 6 cifre sau data limită de consum – data până la care produsul poate fi consumat fără a prezenta pericol pentru viaţa şi sănătatea consumatorului). Totodată pe etichetă trebuie să fie indicat şi termenul de valabilitate (12 luni, 18 luni, un an etc.)  Temperatura de păstrare a conservelor nu trebuie să fie mai mică de 00C (temperatura optimală până la plus 150C), iar a semiconservelor de la minus 60C până la plus 60C.
La procurare, fiţi  atenţi  la defectele conservelor. Cele mai răspândite  sunt: coroziunea cutiilor, deformarea cutiilor, bombajul şi neermeticitatea (prelingeri - când cutiile sunt murdare). La deschiderea ambalajului, specific pentru aprecierea calităţii conservelor şi semiconservelor  din peşte este şi aspectul exterior al conţinutului (produsului) conservat şi a sosurilor respective: consistenţa, culoarea, gustul, mirosul et           
Procurați  peşte numai în locurile autorizate, unde sunt asigurate condiţii adecvate de depozitare, păstrare şi comercializare.
 
  În cazul în care consumatorii constată nereguli, care ar putea pune în pericol sănătatea publică, sunt rugați să sesizați reprezentanții Direcției Raionale pentru Siguranța Alimentelor Dubăsari la  tel. de contact 0248 55 450 sau 0248 55 280

Alexandru SPIRIDONOV,
DRSA Dubăsari

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Recomandări DRSA pentru consumatori în privința peștelui în stare proaspătă, refrigerată, congelată sau conservată - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta