Prelucrarea terenurilor de după traseul Rîbniţa-Tiraspol
Prelucrarea terenurilor de după traseul Rîbniţa-Tiraspol

Conform programului de activitate al Direcţiei agricultură şi cadastru, s-a monitorizat situaţia referitor la prelucrarea terenurilor agricole amplasate după traseul Rîbniţa-Dubăsari-Tiraspol, la care, conform negocierilor Guvernului Republicii Moldova cu autorităţile Transnistrene, începând cu data de 01 august 2018, este acces liber la prelucrarea lor. Pentru care fapt aducem mulţumiri Guvernului Republicii Moldova şi Biroului Politici de Reintegrare pentru implicare şi soluţionarea problemei date.
Odată cu accesul la prelucrarea terenurilor s-au depistat mai multe probleme. Procedura de eliberare a certificatelor privind dreptul de prelucrare a terenurilor, de către partea trasnistriană s-a tărăgănat mai mult decât era programată iniţial, dar totodată şi s-a făcut o claritate în ceea ce ţine de demonstrarea dreptului de proprietate asupra terenurilor private.
Deoarece transmiterea terenurilor s-a petrecut la data de 01 august 2018, este o problemă, că o bună parte de terenuri au fost însămânţate cu culturi cerealiere din toamna anului 2017, care până la data transmiterii trebuia să fie recoltate,  din restul terenurilor o parte din ele au fost însămânţate cu culturi de primăvară, floarea soarelui, porumb, lucernă, nahut şi alte culturi, care o parte se recoltează şi până în prezent.
Din suprafaţa totală de 6495 ha a terenurilor agricole amplasate după traseul Rîbniţa-Tiraspol au fost ocupate cu următoarele culturi: grâu  – 2554,94 ha,  porumb – 461,63 ha, floarea soarelui – 2034,47 ha, nahut – 359 ha, lucernă – 128 ha, rapiţă – 51,93 ha, fosta livadă (nedefrişată) – 98,79, neprelucrate – 798,94 ha.
La moment, toate terenurile sunt supra îmburuenite, predomină ambrozia, pe unele câmpuri nu au fost strânse paiele, miriştea înaltă.
Din probleme mai predomină şi altele cum ar fi, lipsa surselor financiare pentru procurarea carburanţilor, materialului semincier şi fertilizanţi, precum şi starea nemijlocită a drumurilor de acces pe teritoriile primăriilor Doroţcaia, Molovata Nouă şi Cocieri, care sunt în stare deplorabilă şi necesită o reabilitare capitală pentru folosirea normală a lor.
Conform informaţiei prezentate de către conducătorii gospodăriilor agricole, specialiştii pentru reglementarea regimului proprietăţii funciare din primării la data de 09.10.2018, referitor la prelucrarea terenurilor aflate după traseu este următoarea:
Primăria Molovata-Nouă: Din suprafaţă de 421,79 ha, sunt prelucrate 300 ha, ceea ce constituie – 71 % prelucrate.
Primăria Cocieri: Din suprafaţă de 1575,37 ha, sunt prelucrate 250 ha, ceea ce constituie – 15 % prelucrate.
Primăria Coşniţa: Din suprafaţă de 976,99 ha, sunt prelucrate 175 ha, ceea ce constituie – 17 % prelucrate.
Primăria Doroţcaia: Din suprafaţă de 2326,69 ha, sunt prelucrate 688,87 ha, ceea ce constituie – 29 % prelucrate.
Primăria Pîrîta: Din suprafaţă de 326,31 ha, nimic nu-i prelucrat.
Din suprafaţa totală de 6495 ha până la moment au fost eliberate certificate pe o suprafaţă de 5649,15 ha.
La moment din suprafaţa de 5649,15 sunt prelucrate 1413,87 ha ceea ce constituie 25 % din suprafaţa terenurilor agricole certificate. 
Necătând la toate problemele existente, procesul de prelucrare este în continuare.
Se recomandă autorităţilor publice locale de nivelul I, implicarea lor cât şi a comisiilor de specialitate din cadrul Consiliului local, în vederea urgentării lucrărilor la prelucrarea  terenurilor agricole, totodată se necesită implicare la finisarea procedurii de certificare a agenţilor economici şi persoanelor fizice pentru toată suprafaţa. 
                                               Serghei GUVIR, Şef Direcţia agricultură şi cadastru

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Prelucrarea terenurilor de după traseul Rîbniţa-Tiraspol - Title: Title general site

,