La ce să ne aşteptăm toamna aceasta…
Pe data de 17 august 2016, colaboratorii Direcţiei agricultură şi cadastru, N. Bulat şi V. Popuşoi au efectuat o vizită de lucru în gospodăriile agricole din primăriile Coşniţa, Pîrîta şi Doroţcaia, cu scopul monitorizării stării suprafeţelor ocupate de semănăturile culturilor de grupa II – porumb şi floarea soarelui, la fel au fost vizitate şi plantaţiile de viţă-de-vie ale agenţilor economici din Coşniţa şi Pîrîta. Scopul vizitei a fost analizarea stării vegetative a culturilor respective, în condiţiile de secetă a lunilor iulie şi august curent. Starea semănăturilor vizitate ne permit să facem unele concluzii referitor la aşteptarea roadei. Astfel pe diferite loturi starea plantelor în perioada de vegetaţie manifestă o diferenţă colosală, unele semănături fiind practic gata de a fi recoltate peste o săptămîna, altele fiind încă în perioada de creştere şi dezvoltare. Diferenţa aceasta este condiţionată de calitatea solului, soiul, lucrările de fertilizare şi protecţie şi termenii semănatului. De aici şi imposibilitatea de a prognoza mai precis roada.
Comparativ cu anul trecut, calitatea strugurilor, atît de soiuri de masă cît şi de soiuri de vin, va fi mai joasă, necătînd la faptul că viţa-de-vie este întro stare destul de bună. La micşorarea calităţii strugurilor au contribuit ploile abundente din perioada lunilor mai şi iunie, cînd a fost timpul polenizării şi formării strugurelui. La fel, ploile au condiţionat dezvoltarea bolilor caracteristice viţei-de-vie, îndeosebi mana şi făinarea.
Totodată, un alt scop al deplasării colaboratorilor Direcţiei a fost monitorizarea lucrărilor de pregătire a solului către semănatul culturilor de toamnă. Conform recomandărilor, semănatul culturilor de toamnă ar fi preferabil de demarat după 1 septembrie, în condiţiile cînd starea solului permite acest lucru. Dar, ultimii ani se atestă o modificare a climei, ceea ce schimbă şi tradiţiile stabilite anterior la semănatul culturilor de toamnă. Necătînd la faptul că săptămîna trecută au fost ploi, totuşi, starea solului încă nu permite efectuarea calitativă a lucrărilor agrotehnice necesare în perioadă respectivă. Acesta şi este motivul întîrzierii lucrărilor de pregătire a solului, majoritatea terenurilor, după recoltarea culturilor de I grupă, fiind neprelucrate.
N. Bulat, V. Popuşoi,
Direcţia agricultură şi cadastru
Secția Agricultură şi Cadastru
Lasa un comentariu