În raionul Dubăsari au fost intensificate activitățile de prevenire și contracarare a braconajului și pescuitului ilicit
În raionul Dubăsari au fost intensificate activitățile de prevenire și contracarare a braconajului și pescuitului ilicit

Din 01.04.2017 a fost instituită perioada de prohibiţie a pescuitului sportiv şi de amator al tuturor speciilor de peşti şi dobândirea moluştelor, crustaceelor şi altor organisme acvatice.
De la acel moment au fost intensificate activităţile de prevenire şi contracarare a braconajului şi pescuitului illicit.
Astfel, la 12.05.2017 a fost constatat un caz care cade sub incidența Codului penal, fiind pornită urmărirea penală în baza elementelor constitutive ale componenței de infracțiune prevăzute de art. 234 Cod penal, adică îndeletnicirea ilegală cu pescuit cu utilizarea mijloacelor de nimicire în masă a faunei ce a cauzat daune ce depășesc 200 u.c.
Cauza penală a fost inițiată pe faptul că, la 08.05.2017, aproximativ la ora 0220, adică în perioada de prohibiție a pescuitului, doi frați, unul dintre care este angajat al Serviciului Piscicol, aflându-se într-o barcă gonflabilă, pe apele râului Nistru în preajma Hidrocentralei Dubăsari, loc care potrivit art. 40 al Legii nr. 149 din 08.06.2006, cu privire la fondul piscicol, pescuitul și piscicultura este interzis pentru pescuit pe tot parcursul anului, cu scopul îndeletnicirii ilegale cu pescuitul, folosind 3 plase din monofilament: au pescuit mai multe specii de pește cu masa totală de 65 kg prin ce au cauzat resurselor biologice acvatice un prejudiciu în sumă de 13.350 (treisprezece mii trei sute cincizeci) lei.
În cadrul urmăririi penale, de la învinuiți a fost încasată suma prejudiciului cauzat resurselor biologice acvatice.
Dacă vor fi declarați culpabili de săvârșirea infracțiunii incriminate inculpații riscă pedeapsă sub formă de amendă în mărime de la 550 la 1050 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 1 an, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 2000 la 4000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.
Reamintim că perioada de prohibiţie pentru pescuitul sportiv şi de amator al tuturor speciilor de peşti şi dobândirea moluştelor, crustaceelor şi altor organisme acvatice în obiectivele acvatice piscicole naturale din Republica Moldova,  urmează:
1) Timp de 70 de zile consecutive, de la 1 aprilie până la 9 iunie, inclusiv:
– în bălţile Manta şi afluenţii de stânga ai râului Prut;
– în fluviul Nistru pe sectorul de la satul Naslavcea până la oraşul Camenca;
– în lacul de acumulare Dubăsari;
– în fluviul Nistru pe sectorul de la barajul Centralei Hidroelectrice Dubăsari până la satul Palanca şi braţul Turunciuc;
– în obiectivele acvatice piscicole, altele decât cele atribuite pentru activităţi în domeniul pisciculturii, cu excepţia măsurilor tehnologice piscicole.
2) timp de 60 de zile consecutive, de la 10 aprilie până la 8 iunie, inclusiv:
– în râul Prut de la intersecţia lui cu frontiera de nord a Republicii Moldova cu Ucraina până la satul Teţcani, r-nul Briceni;
– în lacul de acumulare Costeşti – Stînca;
– în râul Prut, pe sectorul de la barajul nodului hidrotehnic Costeşti – Stînca până la satul Giurgiuleşti, r-nul Cahul.
3) În lacul de acumulare Cuciurgan, de la 26 martie până la 31 mai, inclusiv.
 
                                              Sergiu RUSSU,
Procuror - șef al Procuraturii raionului Dubăsari
 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

În raionul Dubăsari au fost intensificate activitățile de prevenire și contracarare a braconajului și pescuitului ilicit - Title: Title general site

,