Alimentația copiilor/elevilor din raionul Dubăsari Rolul şcolilor şi al grădinițelor nu este doar de a educa copiii/elevi, ci şi de ai crește sănătoși, pentru aceasta este necesară o alimentație sănătosă cu produse de calitate. În instituțiile educaționale din raion, situația la capitolul alimentației copiilor/elevilor este, în linii generale bună. În anul de studii 2024 – 2025, în instituţiile de învățământ general din raion, se alimentează 1109 de elevi din clasele I-IV, 834 de elevi din clasele V-IX și 206 elevi clasele a X-XII, ceea ce constituie 79,68% per raion. Pentru alimentația copiilor, în anul bugetar 2024, s-au planificat 6105700 lei, norma financiară fiind 16,50 lei/zi per copil, iar pentru anul 2025 pentru alimentația copiilor sunt planificați 6338300 lei, norma financiară fiind 17,20 lei/zi per copil. Dacă e să ne referim la alimentarea copiilor înscriși în instituţiile de educație timpurie, în anul de studii 2024 – 2025, se alimentează 1320 de copii (100%). Pentru alimentația copiilor în anul bugetar 2024 norma financiară este de 32,25 lei/zi pentru un copil cu vârsta de până la 3 ani și 39,9 lei/zi pentru un copil cu vârsta de la 3 la 7 ani. Din suma respectivă 1/3 este achitată de către părinți. În scopul asigurării unui proces de alimentație calitativ în toate instituțiile de învățământ general din raionul Dubăsari se monitorizează zilnic respectarea tuturor normelor de organizare a alimentației: - normele sanitaro-igienice, meniul zilnic de repartiție este respectat, coordonat în modul stabilit, variat, alcătuit pentru numărul de copii prezenți la zi, cu respectarea normelor naturale; - în instituții sunt create comisiile de triere, în întreaga componență, fiind responsabili de calitatea produselor recepționate până la calitatea produsului finit; - elevii/copiii sunt supravegheați de către diriginte/educator în momentul igienizării mâinilor și servirii bucatelor în sala de mese, cu respectarea graficului de servire; - blocurile alimentare din cadrul instituțiilor de învățământ sunt dotate cu cantitatea necesară de instalații de spălare și dezinfecție a mâinilor. Elena FILIPENCO, specialist principal, Direcția Educație |
Lasa un comentariu