Harta site-ului
Ajutor
76 ani de la eliberarea Moldovei
76 ani de la eliberarea Moldovei

Astăzi, 24 august, se împlinesc 76 de ani de la eliberarea Moldovei de sub jugul fascist. Renumita operațiune Iași-Chișinău a făcut ca dușmanul să se retragă de pe pământul nostru. Operațiunea s-a desfășurat pe teritoriile Moldovei și României, în perioada 20 – 29 august 1944.
Întru aniversarea celor 76 ani de la eliberarea Moldovei de sub jugul fascist cât și cinstirea memoriei eroilor căzuți pe câmpurile de luptă în perioada celui de-al II-lea război mondial din anii 1941-1945, colaboratorii Consiliului raional Dubăsari, ai APL Coșnița, serviciilor desconcentrate în teritoriu, au depus flori și au ținut câte un minut de reculegere la monumentele din platoul Coșnița. Totodată, din cauza situației epidemiologice din țară, datorită infecției Covid-19, nu au fost posibile organizarea mitingurilor cum se practica până în prezent.
Operațiunea Iași-Chișinău cunoscută în literatura de specialitate și ca Bătălia pentru România sau ca A Doua Ofensivă Iași-Chișinău, se referă la luptele din răsăritul României dintre Armata Roșie și aliații germano-români de la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie 1944. 
În 1944, Wehrmachtul a fost împins înapoi de-a lungul întregului front. Până în luna mai, Heeresgruppe Südukraine (Grupul de armate Ucraina de sud) a fost împins până pe frontiera României interbelice și a reușit să stabilească o linie defensivă pe Nistru, care nu s-a dovedit rezistentă, fiind străpunsă în două locuri de capetele de pod ale Armatei Roșii.
Dacă, până în iunie, Heeresgruppe Südukraine fusese una dintre cele mai puternice formații germane, din punct de vedere al blindatelor, în scurt timp situația s-a schimbat, cele mai multe tancuri fiind mutate în sectoarele de centru și de nord ale Frontului de Est, pentru a opri înaintarea Armatei Roșii în țările balticeBelarusUcraina de nord și Polonia. În ajunul declanșării ofensivei sovietice, singura forță blindată rămasă pe front era Divizia I română de blindate și diviziile germane Panzer a 10-a și a 13-a.
Odată cu încheierea cu succes a operațiunii Iași–Chișinău, în sud-estul Europei frontul Germaniei naziste, practic, s-a prăbușit.
Când trupele armatei sovietice au mutat linia frontului dincolo de frontierele URSS, pe teritoriul României - aliată a Germaniei fasciste, când soarta Germaniei fasciste era deja decisă de victoriile obținute de Armata Roșie, aliații au decis să deschidă al doilea front.
Cu cât trec mai mulți ani de la cel de Al Doilea Război Mondial, cu atât mai acut simțim importanța victoriei repurtate în această conflagrație. Cu atât este mai mare necesitatea de a povesti despre acest război, de a conștientiza faptele și evenimentele ai căror martori au fost veteranii noștri.
Potrivit datelor, în august 1944, în localitatea Şerpeni din Anenii Noi s-au stins din viaţă peste 14 mii de soldaţi sovietici care au luptat pentru eliberarea Moldovei de sub ocupaţia fascistă, implicaţi în operaţiunea Iaşi-Chişinău.
Marina LUPAȘCO, programator  

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

76 ani de la eliberarea Moldovei - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta