Harta site-ului
Ajutor
Ziua Naţională fără alcool – 2 octombrie 2014
Ziua Naţională fără alcool – 2 octombrie 2014

În Republica Moldova, 2 octombrie, a devenit o tradiție informală de a marca Ziua Națională fără alcool în scopul sensibilizării publicului larg despre consecințele grave asupra sănătații, legate de consumul nociv de alcool.

Datele statistice denotă ca anual, la nivel mondial, din cauza consumului nociv de alcool, decedează cca 3,3 mln de oameni, ceea ce constituie 5,9% din totalul deceselor, iar cele mai multe din ele sunt atribuite leziunilor, cancerului, bolilor cardiovasculare și cirozei hepatice.

Este cunoscut că, consumul nociv de alcool este factorul de risc principal al bolilor netransmisibile ce provoacă peste 200 de dereglări și stări morbide și se plasează pe locul întîi, cu o pondere de 20%, din totalitatea factorilor de risc; cauzează decese și invaliditate la persoane în vîrsta aptă de muncă (25% din totalul deceselor în grupul de vîrstă de 20 – 39 ani).

Cel mai înalt nivel de consum al băuturilor alcoolice se atestă în Regiunea Europeană a OMS, iar Republica Moldova se află printre țările cu unul din cel mai consistent consum de alcool care, conform OMS, în anul 2013 a constituit 16,2 litri alcool pur anual pe cap de locuitor a persoanelor de la 15 ani.

Aceste date îngrijoreaza, dar situația se agravează și prin faptul că consumul de alcool se practică tot mai frecvent în rîndul copiilor și persoanelor tinere, care îl inițiază de la vîrsta tot mai fragedă, și femei, iar cu cît vîrsta de inițiere este mai timpurie, cu atat mai devastatoare devin consecințele viciului și cu mult mai grave decît la persoanele mature. Astfel, consumul de alcool în cantități mari afectează sănătatea publică și securitatea demografică a Republicii Moldova, unde mortalitatea generală fiind în creștere continuă este de circa două ori mai înaltă decaît în țările Europene din grupul A, iar costurile totale ale societății legate de problema consumului de alcool sunt echivalente la 1-3% din produsul național brut, depășind peste 2 mlrd. lei în 2013.

Este evident că contribuie sau favorizează consumul nociv de alcool liberul acces; tradițiile și obiceiurile; supraproducerea alcoolului; legislația imperfectă; alcoolul necontrolat, inclusiv produs în condiții casnice și multipli factori socio-economici, psihologici, financiari, inclusiv șomajul, stresul social etc.

Consumul de alcool afectează aproape toate organele, iar fiind consumat se amestecă direct în fluxul sanguin, afectînd în primul rînd sistemul nervos central; 1-2 doze de alcool pe zi contribuie la creșterea prevalenței hipertensiunii arteriale cu 5-7%; consumul cu regularitate a șase porții convenționale de alcool (60 gr.) pe zi, de-a lungul întregii vieți, face ca șansa de a deceda din cauza alcoolului, a unui om matur, sa fie de una la zece.

Consumul cronic și nociv de alcool conduce la apariția:

-          bolilor cardiovasculare, inclusiv boala ischemica, cardiomiopatiile, aritmiile cardiace și accidentele vasculare cerebrale hemoragice;

-          maladiilor hepatice, precum hepatitele alcoolice și cirozele, probabilitatea cărora crește în funcție de durată și cantitatea consumată de alcool;

-          cancerului (cercetătorii americani au descoperit ca 4,5% dintre decesele prin cancer au fost puse pe seama băuturii);

-          accidentelor rutiere, care în majoritatea cazurilor se soldeaza cu decese. Alcoolul micșorează șansele de a avea moștenitori:
dacă partenerii împart o sticla de vin pe săptămînă:

-          șansele de a deveni părinți se micșorează dramatic – cu 26% ca femeia să rămînă gravidă;

-          șansele de a naște un copil viu sunt cu 24% mai mici decît dacă nu ar consuma alcool.

La femeile însărcinate alcoolul ingerat trece de bariera materno – fetală (prin placenta) în sîngele și celulele fătului și poate influența: subdezvoltarea fătului; riscul de naștere prematură; greutate mică la naștere; dezvoltarea anomaliilor și/sau invaliditate a nou născutului; daune în dezvoltarea creierului fătului ce corelează cu tulburările potențialului intelectual, care se manifestă la o vîrstă infantilă mai mare etc.; crește riscul: de epilepsie (de șase ori mai mare comparativ cu o sarcină fără consum); de cel puțin a unui episod de criză de epilepsie în timpul vieții; decesului la puțin timp după naștere.

În cadrul desfășurării Campaniei naționale de comunicare privind reducerea consumului nociv de alcool ”Cu mintea trează”, activitățile de comunicare în cadrul Zilei Naționale fără alcool – 2 octombrie 2014, vor fi axate pe scopul creșterii nivelului de conștientizare a populației asupra acțiunii consumului de alcool asupra sănătații și măsurile de prevenire și reducere a consumului nociv de alcool și realizarea urmatoarelor obiective:

1.  Creșterea gradului de conștientizare a populației privind riscurile pentru sănătate a consumului nociv de alcool.

2.  Reducerea percepției populației, precum ca consumul de alcool nu poate fi dăunator.

3.  Mobilizarea comunității pentru prevenirea consumului de alcool la tineri, femei și la volan.

În cadrul Campaniei naționale de comunicare privind reducerea consumului nociv de alcool ”Cu mintea trează”, vor fi utilizate urmatoarele mesajele cheie:

  • Consumul de alcool cauzează probleme grave de sănătate!
    Neurologice, inclusiv dementa, accident vascular cerebral și neuropatie.
    Cardiovasculare, inclusiv infarct miocardic, cardiomiopatie, fibrilatie arteriala și hipertensiune arterială.

Psihice, inclusiv depresie, anxietate, suicid.

- Alcoolul este mai toxic pentru femei!
Genetic, femeile sintetizează o cantitate cu cca 50 la sută mai mică de alcool, astfel băutura pentru ele fiind mai toxică decît pentru bărbați.

-        Dacă ești însărcinată sau planifici să rămîi însărcinată, cea mai sănătoasă opțiune este să nu consumi alcool!

Femeile ce consumă alcool în primele săptămăni de sarcină prezintă un risc de trei ori mai mare de a naște prematur. Expunerea la alcool din stadiul embrional predispune la nașterea unor copii a căror greutate este cu mult sub una normală. Indiferent de tipul de băutura alcoolică consumată de o femeie însarcinată, viitorul copil prezintă un risc crescut de a se naște cu anomalii ale dezvoltării creierului, fetei, oaselor și prezintă afecțiuni articulare – motiv pentru care acești copii încep să meargă destul de tîrziu. La astfel de copii ritmul de creștere pe parcursul vieții este încetinit și diferit de cel al unui copil normal.

- Consumul de alcool în adolescență și tinerețe are efecte negative pentru tot restul vieții!          
Alcoolul supune adolescenții unei amenințări mortale cauzate de supradoze accidentale sau comporatment neadecvat. Alcoolul este răspunzător pentru 30% din accidentele mortale printre tineri. Mai mult de jumătate din decesele celor în vîrstă de 15-19 ani sunt cele în care intervine alcoolul. Adolescenții, spre deosebire de adulți, sunt mult mai puțin capabili să facă față efectelor alcoolului și astfel sunt supuși riscului fără a realiza ca îsi periclitează viața. Părinții trebuie să fie un bun exemplu pentru copiii lor și să le ofere sfaturi pertinente despre consumul de alcool, indiferent de vîrsta copiilor.

- Alcoolul la volan – chiar și un pahar, conteaza!
Conform statisticilor, una dintre principalele cauze ale producerii accidentelor rutiere este conducerea autovehiculelor sub influența băuturilor alcoolice.

-          IMPORTANT: Nivel de consum a alcoolului fără risc nu există!

-          Gîndeștete la viața ta – alcoolul distruge vieți!

CMF Dubăsari

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Ziua Naţională fără alcool – 2 octombrie 2014 - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta