Harta site-ului
Ajutor
Ziua memoriei în raionul Dubăsari
Ziua memoriei în raionul Dubăsari

În cadrul evenimentelor dedicate celei de-a 78-a aniversări de la începutul Marelui război pentru apărarea Patriei, Organizațiile obștești «Русский историко-патриотический клуб» și «Август», cu sprijinul administrației Președintelui Republicii Moldova, conducerii Rossotrudnichestvo, conducerea raionului Dubăsari și a comunei Coșnița, a fost petrecută acțiune "Lumânarea memoriei".
În cardul evenimentului, cercetătorii au inscripționat numelor a doi eroi ai Marelui război pentru apărarea Patriei, apărători şi eroi care au contribuit la eliberarea Moldovei de sub jugul fascist. Pe peretele ruinat de timpuri al puctului de foc, în apropiere de satul Doroțcaia, a fost instalată o placă de granit în memoria țintașului regimentului 236 de gardieni din divizia a 74-a, a soldatului Ptru Kobeț.
În mai 1944, în timpul luptelor, ostașul Kobeț, cu pietul a blocat ambrazura armei inamicului. Postum a fost prezentat la titlul de erou al Uniunii Sovietice.
Datorită informaţiilor din arhivă recent descoperite din Republica Moldova, a apărut primul "nume" Dot.
Pe peretele punctului de foc nr. 417 din preajma orașului Tispol, de către cercetători a fost instalată o placă de granit cu o fotografie a locotenentului junior Vasili Suvorin, care a condus dota de apărare în vara anului 1941. Garnizoana de sub comanda lui Suvorin a luptat împotriva forțelor superioare ale inamicului timp de două zile, după care prin acțiunile de luptă a ajuns la camarazii săi. Pentru luptele defensive din Moldova, locotenentul junior Suvorin a fost deorat cu ordinul Steaua roşie. Acum, pe rutele turistice ale ţării noastre, a apărut un nou obiect - dot locotenent Suvorin.
Cu un cuvânt de salut, pentru participanții acțiunii ,,Lumânarea memoriei” a venit Președintele raionului Dubăsari, dl Grigore Policinschi, reprezentantul Centrului Rus de ştiinţă şi Cultură, dl Andrei Kibirev, Preşedintele Asociaţiei Scriitorilor ruşi din Republica Moldova, dna Olesea Rudeaghina. Conducătorii cât și organizatorii, au menționat despre importanța și semnificația zilei de 22 iunie, dar și despre faptul și necesitatea de a transmite tinerelor generații, istoria trăită acum 78 de ani în urmă.
În cadrul Programului Cultural, publicul a vizionat  clipuri video vizavi de activitățile organizate de ziua memoriei în țară. O bună tradiţie a acţiunii a fost difuzarea filmelor sovietice despre război, care marchează jubileu din momentul ieşirii pe ecran.
 În acest an, participanții au privit capodopera cinematografiei sovietice, pictura «Судьба человека» regizată de Serghei Bondarciuk, care împlineşte 60 de ani.
La ora 4 dimineața, zidurile de la Dot-ul locotenentului  Suvorin au fost aprinse lumânările memoriei şi a fost ținut un minut de reculegere în onoarea eroilor şi a victimelor căzute în  Războiul pentru apărarea Patriei.
Clubul istorico-patriotic rus

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Ziua memoriei în raionul Dubăsari - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta