Harta site-ului
Ajutor
Ziua Memoriei – 30 ani de la războiul de pe Nistru comemorați de autoritățile raionale și locale
Ziua Memoriei – 30 ani de la războiul de pe Nistru comemorați de autoritățile raionale și locale

Anul 2022 este declarat Anul Recunoștinței veteranilor de război participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova.
An de an, în raionul Dubăsari, unde s-au dat, acum 30 de ani, cele mai grele lupte pentru independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova, administrațiile publice locale, organizează măsuri de comemorare a eroilor căzuți în tragicul conflict armat de la Nistru din 1992. În urma declanșărilor, la data de 2 martie 1992, raionul Dubăsari devine câmp de luptă.
Monumentul eroilor căzuţi pentru Integritatea şi Suveranitatea Republicii Moldova, ridicat în centrul satului Coșnița, a adunat astăzi 14 martie, la un miting-recviem, conducerea raionului Dubăsari, primarul comunei Coșnița, angajații administrațiilor publice locale, consilierul în Parlamentul European, elevi ai Liceului teoretic ,,Ion Creangă”, militari, combatanți și cetățeni pentru comemorarea eroilor, care nu s-au temut să ia arma în mână pentru apărarea integrității țării.
Primarul satului Coșnița, dl Alexei GAFELI a menționat că ,,au trecut 30 de ani de când s-a petrecut acel calvar. Datorită Dumneavostră stimați veteran ai războiului și eroismului de care ați dat dovadă alături de camarazii care nu mai sunt azi printer noi avem familii, avem pace. E de datoria noastră să le păstrăm veșnic memoria vie”.
Președintele raionului Dubăsari dl Grigore FILIPOV, a vorbit despre importanța evenimentelor ce au zguduit paertea stângă a Nistrului acum 30 de ani. ,,Stimați veterani, mă închin în fața DVSTRĂ pentru devotamentul și patriotismul de care ați dat dovadă în primăvara anului 1992. Vreau să vă doresc sănătate, iar acea perioadă care s-a pecetluit în sufletele dvstră să rămână doar un vis,  o istorie pentru tinerele generații”.
Preşedintele Asociaţiei Mişcarea Combatanţilor la Conflictul Armat din 1992 “Platoul Coşniţa” Mihai ROTARI, cu voce tremurândă, cu sufletul bântuit de ororile acelor timpuri din 1992, a transmis combatanților săi un mesaj de solidaritate. ,,Războiul de pe Nistru a lăsat în urma sa mame fără copii, copii fără tați, soții vădufe, orfani. Veșnică memorie eroilor care astăzi nu mai sunt printre noi, ei veșnic vor trăi în amintirile noastre”.
Dl Ion IOVCEV, consilier în Parlamentul Europarlamentar, de asemenea și-a exprimat grtitudinea față de cei care cu prețul vieții au stat strajă la hotar, fără arme au apărat integritatea și suveranitatea ,,unui stat abia născut pe harta lumii Republica Moldova. Să le păstrăm memoria, ne închinăm cu pietate și vă mulțumim pentru pacea dăruită”.
Participanții la mitingul-recviem au audiat,,Imnul combatanților” interpretat de formația de muzică ușoară cu titlu model ,,Integro” și recital de poezii.
În memoria celor care au căzut pe câmpul de luptă, mitingul a încheiat cu un minut de reculegere și depunere de flori, coroane din partea Consiliului raional Dubăsari, Primăriei comunei Coșnița, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Asociația raională a veteranilor de război, rude și prieteni.
 Marina LUPAȘCO,
programator

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Ziua Memoriei – 30 ani de la războiul de pe Nistru comemorați de autoritățile raionale și locale - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta