Harta site-ului
Ajutor
„Ziua lucrătorului din agricultură şi industria prelucrătoare”
„Ziua lucrătorului din agricultură şi industria prelucrătoare”

După ce recolta a fost pusă în hambare sau livrată la întreprinderile din industria alimentară, a venit şi zi de sărbătoare pentru cei ce şi-au legat destinul de munca grea la pămînt.
Pe data de 25 noiembrie curent, ora 14.00, în incinta Centrului de Odihnă pentru copii şi tineret „Prietenia” s-a desfăşurat sărbătoarea „Ziua lucrătorului din agricultură şi industria prelucrătoare”. Plugarii, grădinarii, viticultorii, pomicultorii, agronomii, vinificatorii, mecanizatorii şi cei care depun mari stăruinţe pentru obţinerea unei roade bogate din majoritatea localităţilor raionului Dubăsari au avut ocazia să se întîlnească şi în acelaşi timp să facă schimb de cunoştinţe, schimb de experienţă. Unii au venit cu o expoziţie a producţiei proprii, avînd astfel posibilitatea de a se face cunoscut întregului raion. Mesajele de felicitare au fost expuse de către conducerea raionului Dubăsari şi de către reprezentantul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Rodica Reşitca.
Agricultorii spun că prima bucată de lucru care îi ţine este grîul şi cartoful. Ei cred în faptul că „Omul care n-are pîine, nu are nici destin”. „Te-ai dus la magazin, ai cumpărat o pîine, da ce-i mai bună îi de casă, cînd coci o plăcintă, cînd coci o salarie, cînd coci o pîinică şi o vezi caldă, să bucură copiii şi numai cînd mergi pe drum şi vine aşaa... (gesticulează precum ar mirosi ceva) Ooo, aista o copt, înseamnă că omul e bogat, are şi trăieşte, şi îi îndestulat cu de toate”, spune Ghenadie Creţ, şef inginer Coperativa Agricolă de producere „Pîrîta Agro”.
Hărnicia, devotamentul şi responsabilitatea lucrătorului  din domeniul agrar devotat gliei strămoşeşti este răsplătită prin roada obţinută cu succes. „Suntem mulţumiţi de roadele care le-am căpătat anul acesta, ne stăruim ca la anul care vine să fie tot aşa, măcar aşa venit care l-am avut anul acesta. Oleacă ne vine greu, că vedem că nu plouă, am semănat o grămadă de hectare de grîu, dacă nu va fi ploaie, nu ştim ce roadă vom strînge”, a adăugat Mamaliga Maria, brigadir SRL „Elvites Com” s. Ustea. Pentru munca rodnică şi îndelungată, de către preşedintele r. Dubăsari Gr. Policinschi şi de către vicepreşedintele raionului L. Spinovschi împreună cu Direcţia agricultură şi cadastru, au fost menţionaţi cu diplome de onoare a Consiliului raional şi cadouri de preţ fruntaşii în producere din sectorul agroalimentar, colectivele de mecanizatori, care au obţinut cele mai bune rezultate în producere în anul 2011, învingătorii la concursul raiona „Spicul de aur 2011” şi învingătorii concursului raional consacrat Zilei Naţionale a Vinului, la producerea vinului de casă. Sectorul agroalimentar reprezintă un catalizator important în asigurarea bunăstării locuitorilor de la sate, de aici iese în evidenţă importanţa acestui sector într-un raion alcătuit doar din localităţi rurale.
Soare, grîu, picături de ploaie şi multă muncă omenească se îmbibă în pîinea cea de toate zilele, mulţi dintre agenţii economici spun că seceta din luna august a adus daune roadei desrul de considerabile şi acum riscul ca grîul semănat va avea de suferit nu este exclus, totul rămîne în voia sorţii. Probleme cu care se confruntă agricultorii sunt diverse, aceeaşi motorină necesară la prelucrarea pămîntului, la strîngerea roadei şi la transportarea acesteia, este foarte scumpă. Timpul care dă tîrcoale, seceta de la sfîrşitul verii joacă un rol important în producerea producţiei agricole, care doar cu ajutorul Lui Dumnezeu şi cu truda agricultorilor capătă amploare şi, respectiv ramura agricolă este mereu într-o situaţie de risc. Aceiaşi Direcţie sanitar veterinară pentru siguranţa produselor de origine animală întîmpină greutăţi. „Din păcate, la moment nu avem punte de sacrificare la animale şi nu corespund legile sanitar veterinare a Republicii Moldova şi vrem să asigurăm că cu scopul nostru şi a raionului o să reuşim să facem careva schimbări”, susţine Alexandru Spiridonov, şef Direcţie sanitar veterinară pentru siguranţa produselor de origine animală r. Dubăsari. „Subvenţionarea lasă mult de dorit din partea Guvernului, din partea Agenţiei care se ocupă cu lucrurile acestea, fiind că cît în anul 2010 nu s-a achitat cu producătorii agricoli cu acea sumă care a fost preconizată în bugetul de stat cît şi în anul 2011”, a menţionat Terinte Serafim, conducător al Coperativei de producţie Oxentea Service.
După spusele specialiştilor Direcţiei agricole şi cadastru, rolul lor este diminuat în timpul de faţă, deoarece practic ei nu au acel acces la agenţii economici, căci sunt economic dependenţi, şi respectiv nu au pîrghii cu care ar putea influenţa, să ajute cu ceva la activitatea agenţilor economici din regiune. „Noi avem multe obstacole, care de multe ori sîntem nevoiţi să le rezolvăm împreună cu agenţii economici. În primul rînd aş menţiona situaţia pe care o avem noi cu prelucrarea terenului de după traseu. Sîntem nevoiţi practic anual să reîncheiem contractul cu Administraţia Dubăsăreană, să ne permită să prelucrăm aceste terenuri”, spune Vasile Popescu, şef Direcţie Agricultură şi Cadastru. Cu un mesaj de felicitare către toţi lucrătorii în domeniul agriculturii a venit primarul de Marcăuţi Sergiu Batrîncea „Doresc la toţi să aibă puteri, să ducă munca cu succes, cu venituri bune şi la stat şi la oameni, cît la platoul dreapta atît şi la platoul stînga din r. Dubăsari”.
Sărbătoriţii au avut parte şi de un mic concert în evoluarea orchestrei raionale „Gheorghe Murgu”, care a încheiat măsura pe o notă muzicale. Cheltuielile pentru organizarea şi desfăşurarea sărbătorii au fost efectuate din mijloacele financiare prevăzute în bugetul Direcţiei agricultură şi cadastru.


Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

„Ziua lucrătorului din agricultură şi industria prelucrătoare” - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta