Harta site-ului
Ajutor
Ziua Internaţională a Muzeelor la Molovata Nouă
Ziua Internaţională a Muzeelor la Molovata Nouă

Comunitatea mondială a muzeelor sărbătoreşte  la 18 mai Ziua Internaţională a Muzeelor.
Evenimentul este marcat şi la Muzeul de Istorie şi Etnografie din satul Molovata Nouă, dar şi în alte 120 de oraşe europene. În acest an, sărbătoarea are genericul "Muzeele pentru o armonie socială". Directorul  muzeului nostru, dna Beşleaga Alexandra şi angajaţii lui au venit cu iniţiativa de a  organiza - Noaptea uşilor deschise.  

Prin obiectele pe care le conservă, muzeele colecţionează, în fapt, povestiri pe care le transmit memoriei comunităţilor în care trăim. Aceste obiecte reprezintă în cea mai mare măsură expresia patrimoniului nostru cultural şi natural. Foarte multe dintre ele sunt fragile, unele sunt chiar în pericol de a fi distruse şi au nevoie să fie conservate cu o atenţie deosebită. Ziua Internaţională a Muzeelor oferă, prin activităţile pe care zeci de muzee din Republica Moldova le organizează, ocazia ca vizitatorii să descopere şi să redescopere memoria lor colectivă şi individuală.
Ziua Internaţională a Muzeelor este sărbătorită la nivel mondial pe 18 mai începînd din anul 1977, în 2012 la acest program cultural urmînd să participe peste 30.000 de muzee din 100 de ţări.
Ziua Internaţională a Muzeelor încearcă să atragă atenţia publicului asupra rolului crucial, pe care îl joacă muzeele în ceea ce priveşte respectul şi recunoaşterea diferenţelor.
Pe de o parte, muzeele dau un sens nou comunităţii, punînd în valoare patrimoniul cultural comun. Pe această cale, vreau să felicit lucrătorii muzeului din satul Molovata Nouă, dorindu-le multă sănătate fericire, bucurie, succese, bunăstare, linişte sufletească, putere de muncă şi ascensiune în activitatea dumnealor.
Invitaţi au fost: Colectivul folcloric ”Sălcioara” din localitate, colectivul folcloric „Cociereanca„ din satul Cocieri, soldaţii de la unitatea militară din Cocieri, care au venit cu un program de cîntece patriotice, s-au cîntat cîntecele populare autohtone, despre bătrînul Nistru, s-a vorbit despre obiceiurile şi tradiţiile localnicilor. Am avut invitaţi veterani ai războiului din anii 1941-1945 şi copiii veteranilor acestui război, care ne-au povestit despre părinţii lor .
Valentina Verlan, şef de Bibliotecă publică Molovata Nouă
Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Ziua Internaţională a Muzeelor la Molovata Nouă - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta