Harta site-ului
Ajutor
Ziua independeţei - ziua libertăţii
Ziua independeţei - ziua libertăţii

Republica Moldova şi-a proclamat independenţa la 27 august 1991, în perioada în care s-a produs destrămarea Uniunii Sovietice, cînd în centrul Chişinăului a fost convocată Marea Adunare Naţională, iar în aceeaşi zi a fost convocată şedinţa extraordinară a Parlamentului, care a adoptat Declaraţia de independenţă cu majoritate absolută de voturi.

Sîmbătă, 27 august moldovenii din toată Rebublica Moldova au marcat două decenii de la proclamarea independenţei statului, cu defilări în pas occidental. În programul autorităţilor publice locale de nivel I şi II au figurat o serie de manifestări cultural-artistice ce au debutat cu depuneri de coroane şi flori. În satul Coşniţa această zi a avut un program special, care a început cu desfăşurarea mitingului la monumentul eroilor căzuţi în conflictul transnistrean din 1992. Aici au fost prezenţi majoritatea combatanţilor, participanţi la conflictul de pe Nistru, copii, părinţi, profesori, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi nu în ultimul rînd conducerea raionuluiDubăsari. Concomitent cu acţiunile desfăşurate în satul Coşniţa, celelalte localităţi din raion au urmat un asemenea program în prima jumătate a zilei, unde la fel nu a lipsit conducerea raionului, care a susţinut şi apreciat cu legitimaţii şi medalii participanţii de la conflictul de pe Nistru din 1992. Preşedintele raionului Gr. Policinschi a fost alături de comunitatea satului Cocieri, unde fiecare al V-lea locuitor este participant la conflictul transnistrean.

Prin contextul de independenţă  a unui stat mulţi consider că R. Moldova,  deşi de 20 de ani este proclamată ca stat independent nu corespunde acestui termen. "Orice stat care capătă independenţa nu depinde de alt stat, aici oamenii sînt mai liberi, drept o perspectivă pentru un stat în curs de dezvoltare şi prosperitate. Cu regret, observăm, că independenţa noi nu am obţinut-o. Respectiv, sîntem dependenţi economic, politic, ceea ce ne vorbeşte chiar şi faptul că oamenii noştri pleacă peste hotare (economic vorbind). Latura pozitivă este că oamenii pot să-şi expună opinia liber, pot să lupte pentru drepturile sale. Dar totuşi asta nu este pe deplin independenţă, încă este mult şi mult de lucru”, a declarat preşedintele asociaţiei veteranilor din com. Coşniţa, Anatolie Tvicenco. După părerea cetăţenilor, conflictul transnistrean nu este unicul motiv care depărtează statul de independenţă. "Am devenit independenţi, însă pe jumătate, o parte stă dea nimănui. De 20 de ani, puţin ce s-a schimbat, ţăranii n-au de lucru, pămînturile nu se lucrează, toţi pleacă după agonisit bani peste hotare, parlamentul îşi face doar interesele sale. Aşa conducere de stat ar trebui să-şi dea demisia şi să vină oameni care pot lucra, să facă ceva pentru ţara asta. Independenţa înseamnă cînd statul e unit şi parlamentul lucrează pentru toată ţara”, menţionează V. Petru Bazga, participant la conflictul de pe Nistru din 1992. " Dacă ar fi o lege respectată, am fi simţit cu adevărat independenţa. Independenţa unui stat aduce o onoare şi o demnitate. Deşi unii spun că avem libertate eu nu am fost lipsită nici pînă la independenţa statului de acest fapt. Sperăm că o să fie bine, dar atît timp cît există conflictul transnistrean, nu consider că Moldova este un stat independent”, spune Elena Moţpan, preşedintele asociaţiei veteranilor din raionul Dubăsari.

Unele nereguli în ţară observate de comunitate nu au graniţe şi deranjează direct necesităţile pentru o viaţă mai bună a fiecăruia dintre noi. " În ţara noastră predomină cumătrismul, aş dori mai multă dreptate. Mă deranjează foarte mult preţurile produselor alimentare şi a medicamentelor, care sunt foarte costisitoare în ultimul timp. Acest fapt ar trebui să se ţină sub controlul statului, dar se vede că cine şi cum  vrea aşa măreşte preţurile, iar statul nu controlează”, susţine Aglaia Russu, directoarea grădiniţiei de copii nr. 2 din s. Coşniţa.

Pentru o încheiere plăcută a zilei independeţei statului moldovenesc, Secţia Cultura a raionului a venit cu un concert, unde au fost prezenţi locuitori din toate localităţile raionului Dubăsari. Gr. Policinschi, preşedintele raionului a venit cu un cadou, pentru cei prezenţi, ce a încremenit atenţia spre cerul înstelat şi luminat cu focuri de artificii. La sfîrşitul concertului preşedintele a înmînat diplome şi cadouri de preţ artiştilor ce au distrat cu melodii alese prezenţa măsurii date. Hora satului s-a aliat în completarea zilei ca o adevărată horă a moldovenilor.

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Ziua independeţei - ziua libertăţii - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta