Harta site-ului
Ajutor
Vizita Ministrului Culturii Boris Focşa la Consiliul Raional Dubăsari
Vizita Ministrului Culturii Boris Focşa la Consiliul Raional Dubăsari

  În conformitate cu Programul de activitate al Guvernului şi orarul stabilit la 15 mai a.c., pentru prima dată  Ministrul Culturii, dl Boris Focşa, ne-a onorat cu vizita sa. În Sala Mare a Consiliului a fost aşteptat de toţi primarii, directorii Caselor de Cultură, Muzeelor, conducătorii artistici, bibliotecarii, directorii Şcolilor de Arte – reprezentanţii Puterii şi Culturii din localităţile raionului. Dl B. Focşa a apărut, însoţit de dna Maria Jimbei, vicepreşedinte al raionului Dubăsari. Ministrul a ţinut o prelegere în faţa oamenilor, care lucrează pe tărîmul culturii în raion. A povestit despre activitatea sa în funcţia de Ministru, despre realizările  echipei Ministerului, despre problemele majore de finanţare, de salarizare, de salgvardarea Patrimoniului, care a mai rămas de la predecesorii noştri. După încheierea discursului Ministrului, dna Maria Jimbei a îndemnat audienţa la o discuţie -  de la egal la egal. Au îndrăznit "să pună degetul pe rană” foarte puţini reprezentanţi la întîlnire : Valeriu Berzan - Secretarul Consiliului Raional, Valeriu Rusu - primar de Oxentea, Ala Britan - directoarea Şcolii de Arte de la Cocieri, Valentina Semionov – şefa Direcţiei Cultură şi Turism din cadrul Consiliului Raional; Anatol Cojocaru – metodist în creaţia populară la Centrul raional de cultură, tineret şi sport; Alexei Guriţenco - specialist principal în protecţia muncii şi a tehnicii securităţii din cadrul Consiliului Raional, Vasile Ivanov – directorul Şcolii de Arte din Coşniţa, Mihai Andrieş – directorul Casei de Cultură din Oxentea… Moment de bucurie a fost promisiunea dlui Ministru al Culturii de a completa fondurile bibliotecilor publice cu nişte cărţi valoroase, editate la editura "Litera”.  
     După sedinţă, Ministrul Boris Focşa, împreună cu consilierul său, au făcut o mini – excursie la biserica Sf. Alexei din Pohrebea – un Monument Arhitectural Ortodox inedit, unic pe teritoriul raionului Dubăsari ( şi în republică ! ), aflat într-o stare avansată de distrugere în urma intemperiilor istorice, prin care am trecut cu toţii…. Însoţiţi de ghizii – gazde primitoare - dnele Maria Jimbei şi Valentina Semionov, oaspeţii au trăit o adevărată revelaţie, aflînd despre această biserică nişte Fapte cu adevărat cutremurătoare. La rugămintea dnei Maria Jimbei de a ajuta raionul, satul, să-şi restaureze lăcaşul sfînt, Ministrul a promis, că va solicita sprijinul Guvernului şi al organizaţiilor internaţionale de resort în vederea soluţionării acestei probleme.
      După catarsisul primit la Pohrebea  dl Boris Focşa a fost invitat la fosta grădiniţă din Coşniţa, unde au demarat lucrările de restaurare şi renovare ale acesteea. Aici se preconizează deschiderea Centrului de Cultură Raional, care va include Biblioteca, redacţia ziarului raional "Noutăţi Nistrene”, mai multe săli cu jocuri de agrement. Ministrul a rămas plăcut surprins de planurile frumoase ale edililor locali şi a promis un lot de cărţi strident necesare pentru Bibliotecă.
   A finisat vizita delegaţia din Chişinău la tabăra "Prietenia” din sat. Pregătită exelent (spre deosebire de multe tabere similare din Republică pentru a primi copiii şi tinerii din ţară şi din străinătate în sezonul estival 2012. 
       
                             Tatiana Juc
.

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Vizita Ministrului Culturii Boris Focşa la Consiliul Raional Dubăsari - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta